Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so zelo priljubljena. Na trgu je toliko ponudbe prehranskih dopolnil, da težko vemo, kako izbrati ustrezna. Nemalokrat smo tudi zavedeni z neutemeljenimi obljubami, ki pogosto nezakonito posegajo v domeno zdravil.

Prehranska dopolnila spadajo med živila in so namenjena izboljšanju zdravja. Uporabljamo jih kot dodatek ob pomanjkljivi preskrbi s hranili, ob izogibanju določenim skupinam živil, za podporo imunskega sistema, ohranjanje zdravega ožilja, spomina, ob težavah z obtočili, prebavnimi težavami, pri bolečinah v sklepih in mišicah, pri preobremenjenosti, stresu …

Vsebujejo sestavine, ki jih sicer najdemo v živilih, pri prehranskih dopolnilih pa so prisotne v koncentrirani obliki. Uživamo jih v obliki tablet, ampul, kapsul, dozirnih granulatov, s čimer zaužijemo točno določeno, vendar večjo količino hranil kot s hrano.

Prehranska dopolnila niso zdravila

Prehranska dopolnila nimajo farmakološkega učinka, ampak le dovajajo telesu potrebne snovi. To pomeni, da ne morejo zdraviti določenih bolezni, nekatera zdravljenja lahko le podpirajo in dovajajo potrebna hranila.

Za varnost prehranskega dopolnila je odgovoren proizvajalec, izdelek pa mora biti prijavljen ustrezni inštituciji, v Sloveniji je to JAZPM. Agencija odobri registracijo in prodajo dopolnila.

Enotne zakonodaje glede prehranskih dopolnil v EU žal še ni. V izogib prekoračitve priporočenih odmerkov pri samozdravljenju pa obstajajo priporočila glede dnevnega vnosa posameznih sestavin prehranskih dopolnil, predvsem vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Prehranska dopolnila morajo biti ustrezno označena

Prehranska dopolnila smejo vsebovati vitamine, vitaminoide, minerale, aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline, rastlinske izvlečke, sekundarne rastlinske spojine, nekatere mikroorganizme ter druge snovi, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena.

Pri označevanju in oglaševanju se prehranskim dopolnilom ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni pri ljudeh.

Na prehranskem dopolnilu morajo biti navedene:

 • imena sestavin,
 • priporočena dnevna količina in delež sestavin v izdelku,
 • opozorilo: “Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.“,
 • navedba: “Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.“,
 • opozorilo: “Shranjevati nedosegljivo otrokom!“

Kdaj poseči po prehranskih dopolnilih?

Zdrave osebe z uravnoteženo in kvalitetno prehrano dobijo s hrano vse potrebno za delovanje sistemov v telesu in ne potrebujejo prehranskih dopolnil.

V članku preberite, kako lahko nadomeščate vitamine.

Prehranska dopolnila se priporočajo v posebnih življenjskih obdobjih, ko prehrana ne nudi vseh potrebnih snovi:

 • V stresnih situacijah, kot so telesne in psihične obremenitve, akutna vnetja, kronične bolezni.
 • Pri kadilcih je povečana potreba po vitaminu C za 40 %, več potrebujejo tudi folne kisline.
 • Redno uživanje alkohola zmanjša apetit in s tem vnos pomembnih hranil. V primeru povečanega vnosa alkohola primanjkujejo predvsem vitamini B1, B6, C, folna kislina in niacin.
 • Diete z zmanjšanim vnosom kalorij povzročijo zaužitje premalo določenih hranil. Že pri vnosu 1.500 kilokalorij je težko zagotoviti vsa potrebna hranila.
 • Pri starostnikih se zmanjšata potreba po vnosu energije in apetit. Starostniki manj sposobni pripravljati zdrave obroke, poleg tega imajo kronična obolenja in zdravila, kar dodatno poveča potrebo po hranilih in esencialnih spojinah.

Z zdravim življenjskim slogom in dovolj gibanja v mladih in srednjih letih lahko pomembno vplivate na bolj zdravo starost. Preverite 4 korake za zdravo starost.

 • Najstniki potrebujejo za rast in razvoj povečan vnos hranil, vitaminov in mineralov, poleg tega zaužijejo več hitre prehrane.
 • Ženske s hormonsko terapijo (predvsem višji delež estrogena) potrebujejo predvsem več vitaminov B.
 • Pri nosečnicah je potreba po določenih vitaminih višja za 30 %, pri doječih materah tudi do 100 %.

Pred nakupom prehranskih dopolnil se posvetujte s svetovalcem, farmacevtom v lekarni, zdravnikom ali  usposobljenim dietetikom. Dileme vam lahko olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo v sklopu zavarovanja Zdravstveni nasvet.

Kakšno prehransko dopolnilo potrebujem?

Prehranska dopolnila so prosto dostopna v lekarnah, drogerijah, trgovinah, na spletu. Ker niso podvržena strogim testom in nadzoru kot zdravila, ne morete biti prepričani, da so tudi enako kvalitetna. Posebej pozorni bodite na nakupe preko telefona, interneta, prodaje od vrat do vrat.

Pred nakupom prehranskih dopolnil si odgovorite na vprašanja:

 • je določeno prehransko dopolnilo res potrebno,
 • je prehransko dopolnilo primerno zame,
 • kdo mi bo pomagal pri odločitvi,
 • kaj zares potrebujem,
 • kakšen odmerek bo pravi,
 • kaj se zgodi, če ga zaužijem preveč,
 • na kaj moram biti pozoren,
 • je prehransko dopolnilo združljivo z mojo predpisano terapijo,
 • kako naj prehransko dopolnilo jemljem,
 • kje ga shranjujem.

Odgovori na navedena vprašanja vam bodo v pomoč izbrati koristni izdelek, preprečiti nevarnost medsebojnega delovanja med vašimi zdravili in prehranskim dopolnilom ter se tudi izogniti morebitnemu vnosu previsokih odmerkov. To velja še posebej za vse kronične bolnike, ki imajo nemalokrat veliko število različnih zdravil in morajo za urejanje svoje bolezni jemati zdravila daljše obdobje.

Zelo verjetno boste sami težko našli vse odgovore. Zato priporočam, da pri tem sprejmete pomoč in nasvet farmacevta ali zdravnika.

O avtorju
Edith Jošar
mag. farm., spec.
Edith Jošar je po izobrazbi magistra farmacije, ki se je poleg rednega dela farmacevta, priključila tudi pedagoškemu delu v Zdravstveni šoli Rakičan
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.