Psiholog, psihiater, psihoterapevt, kdo je kdo

Včasih se znajdemo na razpotju ali pa doživljamo duševne stiske, ki smo jim komaj kos. Ko začnemo premišljevati o tem, da bi nam strokovna pomoč morda olajšala pot do dobrega počutja, pa se pogosto znajdemo pred vprašanjem: H komu naj grem? Ali je zame pravi psiholog ali psihiater ali psihoterapevt? Kakšna je razlika med njimi?

Tudi če ste prebrali veliko knjig o osebnostni rasti in duševnem zdravju, se lahko zdijo poklici psihologa, psihiatra in psihoterapevta zunanjemu opazovalcu zelo podobni. Preden se odločite za obisk strokovnjaka, je dobro poznati razlike med njimi, da boste lahko izbrali pravega zase ali za bližnjega.

Kako se razlikujejo psihiater, psihoterapevt in psiholog

Vsi trije strokovnjaki – psihiater, psihoterapevt in psiholog – imajo veliko znanja za pomoč v duševnih stiskah, se pa razlikujejo po primarni specializaciji.

Psihiater

Predstavljate si telesno poškodbo, npr. zlom roke. Ob hudi poškodbi greste k zdravniku, kadar doživite hudo duševno stisko oziroma bolezen, pa k psihiatru. Ortoped vam priskrbi opornico, psihiater pa običajno zdravila proti tesnobi (pomirjevala), depresiji (antidepresivi), psihozam in drugim boleznim duševnega zdravja.
 

Psiholoska pomoc

Psihiater je primarno zdravnik s specializacijo iz duševnega zdravja.

Psihoterapevt

Ko se vaša roka nekoliko zaceli, jo je treba spraviti nazaj v funkcionalno stanje: takrat greste k fizioterapevtu (ali delovnemu terapevtu). Ta vas uči vaj, ki so pomembne za dobro okrevanje. Podobno vas psihoterapevt vodi skozi vaje in načine za boljše delovanje v svetu. Koliko boste izvajali katere izmed »vaj«, pa je vaša izbira. Ta proces pa – podobno kot pri fizioterapiji – terja trdo delo, saj se vsak spremembam sprva upira in traja nekaj časa, preden privzame nove načine delovanja. Se pa temu procesu splača posvetiti, saj s psihoterapijo razrešujemo vzroke za bolezen oz. stisko.

Psihoterapevt vam lahko pomaga pri:

  • obvladovanju tesnobe, paničnih napadov, fobij,
  • obvladovanju in razumevanju simptomov depresije,
  • predelovanju travmatičnih dogodkov,
  • obvladovanju kroničnega ali akutnega stresa,
  • učenju učinkovitih tehnik in načinov za boljše spopadanje s stresom,
  • motnjah spanja, učenju sprostitvenih tehnik,
  • preokvirjanju in oblikovanju novih prepričanj in vzorcev, ki lahko prispevajo k boljšemu odnosu do sebe,
  • razumevanju in razreševanju težav v (partnerskih) odnosih (težave z vzpostavljanjem odnosov, konflikti, odvisniški odnosi, težave v komunikaciji) in širše.

Imate zdravstveno težavo in bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta psihologa ali psihiatra na daljavo, ko ga potrebujete.

Psihoterapevti so lahko bodisi izšolani psihologi, ki se potem izurijo tudi v psihoterapiji, bodisi posamezniki, ki po končanem humanističnem študiju opravijo večletno usposabljanje za pogovorno terapijo na kateri izmed zasebnih šol.

Psiholog

Nadaljujmo s celjenjem zloma roke; po rehabilitaciji greste preverit gibljivost roke h kineziologu. Podobno so psihologi na področju duševnega zdravja pravi mojstri meritev, saj znajo izmeriti vaš temperament in IQ, strukturo osebnosti. Taki testi so pogosti pred nastopom službe, saj omogočajo, da kadroviki vidijo, kako sodelujemo, komuniciramo, kdaj prevzamemo pobudo, s čimer si ustvarijo konkretnejšo sliko, ali smo primerni za njihovega sodelavca. Take meritve so zelo koristne, saj nas ne zanima, ali se je roka zacelila, temveč koliko se je zacelila – tako želimo vedeti, koliko je posameznik npr. tesnoben, in ne zgolj, ali je.

Poleg tega so psihologi spretni tudi pri psihološkem svetovanju, ki pa se razlikuje od terapije – podobno, kot se vedenje razume od izkustva. Samo vedenje, tj. svetovanje, nam še ne omogoči, da nekaj spremenimo; saj vsi vemo, da bi se morali več gibati – pa to tudi prinese spremembo?

Psiholog je opravil študij psihologije in se specializira za proučevanje posameznikovega duševnega stanja.

Izbira pravega strokovnjaka za duševno zdravje je izjemno pomembna, saj si želite človeka, s katerim se boste počutili dovolj varno, da ga spustite v svoj intimni svet ter z njim delite misli in občutke, ki jih morda drugje ne morete izraziti in ustrezno rešiti. Ko poznate razliko med strokovnjaki za duševno zdravje, je del poti že za vami, zdaj samo še najdete pravega zase.

skrb-za-dusevno-zdravje-zaposlenih

O avtorju
Matej Slavec
mag. ZDŠ, stažist ZDT
Pri delu z ljudmi ima že več kot 10 let izkušenj. Po zaključku zakonskih in družinskih študij je nadaljeval na specializaciji za zakonskega in družinskega terapevta na Frančiškanskem družinskem inštitutu.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.