Rak: preventiva in podpora pri kurativi

Ko človek dobi diagnozo rak, običajno doživi šok, ki je prepreden s strahom. Nenehoma si postavlja vprašanje: kaj me čaka? Pri pregledu pri zdravniku spozna eno ali več možnih poti do ozdravitve, ki lahko bolnika zlasti zaradi neželenih učinkov zdravljenja močno prestraši.

Ko človek dobi diagnozo rak, običajno doživi šok, ki je prepreden s strahom. Nenehoma si postavlja vprašanje: kaj me čaka? Pri pregledu pri zdravniku spozna eno ali več možnih poti do ozdravitve, ki lahko bolnika zlasti zaradi neželenih učinkov zdravljenja močno prestraši.

Ne glede na to, za katero vrsto zdravljenja gre, lahko pri preprečevanju neželenih učinkov veliko naredimo sami, zlasti na področju prebavnega sistema (npr. slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, driska, zaprtost ipd.).

Tako pri preprečevanju raka kot tudi pri bolnikih, ki zbolijo z rakom, se priporoča uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave (vitamini in minerali) ter povečan vnos nenasičenih maščobnih kislin, predvsem omega-3 nenasičenih maščobnih kislin (npr. mastne ribe, orehovo, laneno olje ipd.) oziroma mononenasičene maščobne kisline (npr. oljčno olje). Odsvetuje se redno uživanje rdečega mesa, saj to dokazano povečuje možnost za nastanek raka prebavil.

Uživanje zelenjave

Zelenjava iz družine križnic, npr. brokoli, cvetača, zelje, brstični ohrovt, se je zaradi sestavine sulforafan pri ljudeh, ki jo redno uživajo, izkazala kot učinkovita pri preprečevanju raka prsi, sečnega mehurja in prostate. Možnost slednjega se zmanjša tudi z rednim uživanjem paradižnika (likopen).

Prehrana-zelenjava

Zagotovo ste že slišali za klorofil, tj. barvilo, ki daje rastlinam zeleno barvo. Pa ste vedeli, daklorofil oziroma njegovi derivati vežejo rakotvorne substance (npr. heterociklične amine, aflatoksine ipd.), zaradi česar jih telo težje predela in vsrka kot v prvotni obliki (brez klorofila)? Pri tem je treba poudariti še pomembnost klorofila pri preprečevanju raka jeter.

Kaj pa lahko naredimo, ko je diagnoza rak že postavljena?

Kmalu po začetku zdravljenja raka se lahko pojavijo prvi neželeni učinki kot npr. bruhanje, driska ter neješčnost, ki imajo največkrat za posledico izgubo telesne teže. Slednja lahko odločilno vpliva na prognozo zdravljenja.

Pri tem je nujno poudariti vnos beljakovin, ki so ključne za gradnjo telesa in pri preprečevanju rakaste kaheksije, tj. izguba mišične mase (pojav šibkost) zaradi bolezenskega procesa. Da bi to preprečili, moramo telesu zagotovili dovolj veliko količino energije (25-30 kcal/kg telesne teže) in vnesti zadostno količino beljakovin (1-1,5 g/kg telesne teže). Dober vir beljakovin so jajca, mlečni izdelki, stročnice, ribe, meso –predvsem perutnina.

Spodaj je naštetih nekaj stranskih učinkov zdravljenja in možnosti, kako jih omiliti oziroma odpraviti:

 • Izgubljanje las je lahko za vsakega neprijetno, zato je nakup lasulje za marsikoga smiselna odločitev. K zdravi rasti lastnih las lahko pripomoremo z zadostnim in rednim vnosom: beljakovin, omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, biotina ali vitamina B7 (brazilski oreščki, tuna, sardine, losos, jajca, gobe), vitamina A (oranžna in rdeča sadje ter zelenjava) in cinka.
 • Pri slabosti ne uživamo hrane s preveč intenzivnega okusa, npr. presladko, prekislo, pregrenko, pekoče, premastno itn. Slabost lahko ublažimo tudi z ingverjem, če seveda naš želodec ni preveč občutljiv.
 • Ob občutljivem želodcu ne uživamo prevročih/prehladnih jedi, uživamo manjše porcije, pijemo čaj komarčka.
 • Če imamo težave s prebavo, pazimo, da ne pijemo med obroki. Prekomerno pitje med obroki lahko tudi povzroča slabost.
 • Pri neješčnosti se moramo paziti močnih vonjev oziroma uživamo manjše porcije ter predvsem hrano, ki nam je ljuba, saj poveča apetit.
  Majhni obroki naj bodo visoko kalorični (npr. prigrizki v obliki oreščkov), pa vendar moramo paziti, da ne bodo zaradi mastnosti/sladkosti povzročili obremenitve prebavnega sistema.
 • Zaprtje ali driska:
  - skrbimo za vnos probiotičnih bakterij (mlečni izdelki) in prebiotikov (hrana za probiotike: topne vlaknine iz sadja, zelenjave, trpotca, lanenega semena);
  - povečamo vnos netopnih vlaknin (pri predhodnem premajhnem vnosu) oziroma ga zmanjšamo (pri predhodnem prevelikem vnosu).

  prehrana-selen

  Pri zaprtju se priporoča, da preučimo, če res popijemo dovolj vode.

  Pri driski in napihovanju se izognemo zelenjavi, ki napihuje. Če je driska že obstoječa, jo lahko zaustavimo z uživanjem prepečenca, kuhanega riža, pustega mesa, čaja suhih borovnic oziroma izdelkov iz lekarne, ki pomagajo pri zaustavitvi driske.

  Kalorijsko vrednost obrokov lahko nekoliko povečamo bodisi z izdelki visoke energijske vrednosti, s praški za energijsko bogatenje obrokov oziroma s kombiniranjem različnih vrst živil med sabo, npr. energijsko revno živilo kombiniramo z energijsko bogatim živilom.

Pozitivni učinki selena

Izredno pozitiven učinek na naše zdravje ima tudi mineral selen, saj ne pomaga le pri krepitvi imunskega sistema na splošno, temveč je koristen tudi pri preprečevanju nastanka raka oziroma pri zaviranju njegove nadaljnje rasti. Dobri viri selena so morski sadeži, jajca, oreščki (zlasti brazilski), gobe, kvasovke, sončnična semena itn.

Pomembno pri ohranjanju zdravja (tudi kot podpora med zdravljenjem) je tudi redno gibanje in na ta način vzdrževanje normalne telesne teže. Številne študije so namreč ugotovile močno povezavo med slabim stanjem prehranjenosti oziroma fizično neaktivnostjo ter smrtnostjo.

Zdrav življenjski slog, torej uravnotežena prehrana z rednim gibanjem, je ključen pri preprečevanju raka. Postavitev diagnoze rak in sledeče zdravljenje je lahko sicer zastrašujoče, pa vendar nismo nemočni. Z majhnimi spremembami lahko svoje življenje v času zdravljenja naredimo znosnejše. Ključno pri celotni situaciji je, da si zdravljenje predstavljamo kot del poti, po kateri moramo iti do ozdravitve, ko bo vsakdanjik spet prijetnejši in bomo življenje spet uživali s polnimi pljuči.

O avtorju
Sabina Hamberger
Magistra klinične dietetike
Kot strokovnjakinja s področja dietetike meni, da lahko kakovostno oskrbo prebivalstvu zagotovi le, če se nenehno izpopolnjuje, tako doma kot v tujini. Pri njenem delu jo motivira strast do področja dela, ljubezen do dela s pacienti in nenehna želja po rasti oziroma razvoju, zato redno sodeluje pri različnih projektih.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.