Zobje in prehrana: vpliv genov ali dnevne izbire?

Zobje so najtrši organ telesa. K njihovi kakovostni sestavi prispevajo geni staršev, prehrana matere med nosečnostjo oziroma dojenjem in ne nazadnje prehrana.

Genetika lahko odločilno vpliva na razvoj bolezni, ki v osnovi niso genetsko pogojene, saj nanje vplivajo sedentarni način življenja, hiter in stresen ritem življenja ter nezdrave prehranske izbire.

Vzemimo na primer nastanek raka, ki običajno ni posledica dedovanja mutiranega gena. Pa vendar: če podedujete t. i. nevarno različico gena BRCA, imate veliko večjo verjetnost za rak na prsih, jajčnikih, prostati, črevesju in trebušni slinavki.

V nasprotju s tem lahko na nastanek drugih bolezenskih stanj, tudi na področju zdravja zob, največ prispeva nezdrav življenjski slog.

Recept za zdravje zob

Zdrava prehrana pomembno vpliva na zdravje zob. To je še zlasti razvidno takrat, ko pri pomanjkanju določenih vitaminov in mineralov pride do bolezni, ki bi jih z uravnoteženo prehrano in ustrezno ustno higieno lahko preprečili.

 

Za zdrave zobe potrebujete kalcij, fosfate in fluor, ki jih lahko zaužijete z zadostno količino mlečnih izdelkov, rib oziroma vode (v primeru fluora). Za trdnost zobne sklenine posezite po magneziju, ki ga najdete v oreščkih, semenih, stročnicah, izdelkih iz polnozrnatih žit, temno zeleni zelenjavi, mineralnih vodah itd.

Za zdravje zob skrbite tudi z rednimi obiski zobozdravnika. Z zavarovanjema Zobje in Zobje+ vam povrnemo stroške, ki ob tem nastanejo.

S pravilno prehrano preprečite bolezni zob

Nekatere bolezni zob lahko preprečite z ustrezno prehrano.

 

ZOBNA EROZIJA

Pri eroziji zob se zobna sklenina tanjša zaradi kislin v ustni votlini. Kisline vnesemo v telo s sadjem, sadnimi sokovi, kisi in kavo. Enak učinek ima želodčna kislina.

Priporočamo, da hrano dobro prežvečite. Žvečenje pripomore k izločanju sline, pri čemer kalcij, fosfati in fluoridi v slini ustvarjajo bolj pH-nevtralno okolje, kar ne pomaga samo pri remineralizaciji zob, temveč tudi ustavlja tanjšanje zobne sklenine.

KARIES

Karies nastane kot posledica različnih dejavnikov:

  • več enostavnega sladkorja v prehrani,
  • neustrezna ustna higiena, ki prispeva k množitvi bakterij in nastanku organskih kislin, tanjšanju sklenine in posledično kariesu.

Za zdrave zobe se izogibajte sladkim živilom ter uživajte vitamin A (rdeče in oranžno sadje in zelenjava) in vitamin D (ribe, gobe in mleko ter mlečni izdelki). Poskrbite za ustrezen proteinsko-energijski vnos in zadosten hranilni vnos.

PERIODONTITIS

Pri tej bolezni gre za vnetje dlesni, ki lahko zaradi razraščanja bakterij vodi v uničenje kosti, kamor je vsajen zob. Posledično lahko pride do izgube zob.

Preventiva je zelo preprosta:

  • redna in pravilna ustna higiena, ki vključuje ščetkanje, nitkanje in uporabo ustne vode, in
  • ustrezna prehrana (manj enostavnih ogljikovih hidratov, več vlaknin, zadostna količina kalcija, vitaminov A, B in C ter cinka).

Pri preprečevanju krvavenja dlesni oziroma izgubi zob sta najučinkovitejši izogibanje kajenju in uživanje hrane, bogate s folno kislino (goveja jetra, temno zelena zelenjava, stročnice) in vitaminom C (citrusi).

RAK USTNE VOTLINE

Rak ustne votline se pojavi pri rednem uživanju alkohola, kajenju oziroma žvečenju tobaka. Pri tej bolezni pogosto zasledimo pomanjkanje vitaminov A, C in E (oreščki).

Zobje niso samo najtrši organ telesa, temveč tudi eden ključnih organov za delovanje celotnega organizma. So »mlin organizma«, ki z mehansko obdelavo oziroma žvečenjem hrane zagotavlja energijo ter makro- in mikrohranila, potrebna za zdravo rast, razvoj in funkcioniranje organizma. Poslušajte svoje telo: poskrbite za zobe, še preden začutite bolečino.

Bolezni zobovja in obzobnih tkiv se po navadi ne pojavijo čez noč, a žal se marsikdo z zdravjem zob začne ukvarjati šele tedaj, ko so težave že večje. Kako poskrbeti, da zobje ostanejo zdravi, si oglejte v posvetu o parodontozi z Matevžem Jancem, dr. dent. med., specialistom parodontologije, in Špelo Blažič, dipl. ustno higieničarko.

O avtorju
Sabina Hamberger
Magistra klinične dietetike
Kot strokovnjakinja s področja dietetike meni, da lahko kakovostno oskrbo prebivalstvu zagotovi le, če se nenehno izpopolnjuje, tako doma kot v tujini. Pri njenem delu jo motivira strast do področja dela, ljubezen do dela s pacienti in nenehna želja po rasti oziroma razvoju, zato redno sodeluje pri različnih projektih.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.