Rosaceja – bolezen kože obraza

Rosacea je pogosta, kronična, nenalezljiva bolezen kože obraza. Prizadene enega od 10 odraslih ljudi. Pogosteje za njo zbolijo svetlopolti ljudje.

Bolezen rosacea poteka kronično z izboljšanji in poslabšanji. Za bolnike z rosaceo je značilno, da pogosto zardevajo v obraz. Z leti rdečina postane trajna, na koži obraza so vidne razširjene žilice. Pojavljajo se lahko tudi mozoljem podobne spremembe, ki so estetsko zelo moteče in če jih ne zdravimo, lahko vztrajajo na koži obraza več tednov ali celo mesecev. S pravilno nego in zdravljenjem bolezni se lahko zmanjša število poslabšanj ter čas trajanja posameznih izbruhov.

Značilnosti rosacee

Bolniki, ki zbolijo za rosaceo, pogosto opisujejo občutljivo kožo obraza. Koža obraza jih peče ter zbada že ob nanosu krem in drugih kozmetičnih sredstev ali ob stiku kože z vodo.

Bolezen se običajno pojavi po 30. letu starosti in poteka v več fazah. Sprva se kaže kot rdečina lic, nosu, brade in čela. Sčasoma postane rdečica trajna, na koži se vidijo razširjene žilice. Ob poslabšanju se na koži obraza pojavijo t. i. papule in pustule (bunčice in mozoljem podobne spremembe), kar imenujemo papulopustulozna faza rosacee.

V težjih primerih se lahko razvije t. i. phymatosna oblika bolezni, za katero je značilno povečanje sebacealnih žlez na koži nosu, kar se kaže z zadebeljeno kožo nosu, razširjenimi porami in oteklino. Rosacea lahko prizadene tudi oči.

Zdravljenje rosacee

Čudežnega zdravila ali kreme, ki bi odpravila rosaceo, na žalost še ne poznamo. S pravilno nego obraza ter uporabo kozmetike, ki je primerna za z rosaceo obolelo kožo, lahko zmanjšamo pekoč občutek na obrazu ter zmanjšamo število poslabšanj.

Ob pojavu papul in pustul se uporabljajo kreme z metronidazolom ali ivermektinom, ki se jih na obraz nanaša enkrat do dvakrat na dan. Uporablja se lahko tudi kreme in preparate z žveplom ali azelaično kislino. V hujših primerih se bolezen zdravi z antibiotiki, ki se jih jemlje v obliki tablet, ali s tabletami isotretinoina.

Danes je vedno bolj v uporabi terapija z laserjem, ki izbriše razširjene žilice, remodelira vezivno tkivo v dermisu in izboljša epidermalno bariero kože. Koža je tako manj pordela, bolniki po laserski terapiji opisujejo tudi manj poslabšanj bolezni in manj zardevanja v obraz, kar na dolgi rok zmanjša obiske dermatoloških ambulant ter stroške porabe zdravil.

Na pordelo kožo obraza lahko vplivamo tudi s kremami, ki vsebujejo brimonidin. Gre za zdravilno učinkovino, ki povzroči, da se žilice začasno skrčijo in tako postane rdečina manj vidna. Zdravilo po nanosu deluje približno 12 ur in predstavlja zgolj začasno rešitev.

Nasveti za bolnike z rosaceo

Za bolnike z rosaceo je ključno, da se izogibajo vsemu, kar jim povzroča rdečico obraza.

Naval krvi v obraz lahko sproži določena vrsta hrane. Načeloma bolnikom z rosaceo odsvetujemo uživanje pikantne hrane in začimb, kot so poper, čili, pekoča paprika in curry. Pomembno je, da se opazujejo ter sami ugotovijo, katera vrsta hrane jim poslabša rdečico. Hrana, ki jo uživajo, ne sme imeti previsoke temperature. Uživanje vročih napitkov (npr. čaja, kave) ter vročih jedi (npr. juhe) lahko poslabša rosaceo.

Obraz je priporočljivo umivati z mlačno do hladno vodo in ne z vročo.

Ključna je tudi nega kože, ki jo je treba izvajati vsak dan. Z uporabo negovalnih krem za z rosaceo obolelo kožo se namreč ohranja ustrezna barierna funkcija kože, ki je pri bolnikih z rosaceo večkrat porušena. Negovalno kremo je priporočljivo uporabljati vsaj dvakrat na dan, primerne negovalne kreme pa je najbolje kupiti v lekarni. Negovalna krema naj ne vsebuje dišav, alkohola, mentola, kafre ali natrijevega lavrilsulfata, saj omenjene sestavine lahko dražijo kožo in poslabšajo bolezen.

Velja tudi omeniti previdnost pri uporabi t. i. naravnih krem, saj je prepričanje, da je naravno vedno dobro, zmotno. Na žalost ni tako, saj tovrstne kreme vsebujejo veliko dišav in rastlinskih izvlečkov, ki dodatno dražijo kožo in lahko poslabšajo rosaceo.

Pri rosacei gre vsekakor za bolezen, ki občasno predstavlja izziv tako za bolnika kot za zdravnika. Vendar lahko s pravilno in dosledno nego obraza ter lasersko terapijo, ki je danes na voljo v večini dermatoloških ambulant, bolezen dobro obvladamo in bolnikom omogočimo normalno življenje.

O avtorju
Jasmina Demšar
dr. med., spec. dermatovenerologije
Jasmina Demšar, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2007. Istega leta je opravila tudi strokovni izpit ter se vpisala v register zdravstvenih delavcev Slovenije.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.