Spomladanska utrujenost

Utrujenost in izčrpanost sta pogosta pojava. Po nekaterih ocenah petina ljudi navaja utrujenost. Če so težave omejene na prva pomladna meseca, ljudje to pogosto poimenujemo spomladanska utrujenost, ki pa v medicinski terminologiji nima oznake bolezni.
Povezana področja

Antropologi domnevajo, da smo spomladansko utrujenost razvili z evolucijo. Pračlovek je pozimi miroval, spomladi pa je začel loviti, nabirati in ustvarjati. Zaradi nenadne povečane aktivnosti je porabil več energije, kar je telo utrudilo.

Na spomladansko utrujenost lahko vpliva tudi premikanje urinih kazalcev

Spomladanska utrujenost se pojavi v mesecu marcu in izzveni do konca aprila. Za mnoge je to stanje tako neprijetno in moteče, da se odločijo za obisk zdravnika. Doživljamo jo kot slabo razpoloženje, občutek, da smo brez energije, utrujeni, leni, nemirni. Spremlja jo lahko glavobol in bolečine v mišicah. Kljub temu, da spimo dovolj, si želimo počivati, spati. Spomladanska utrujenost bolj prizadene vremensko občutljive in tiste, ki so slabše fizično pripravljeni. Pojav spomladanske utrujenosti je pogostejši pri ženskah.

Na slabo počutje v pomladanskih mesecih lahko vpliva tudi premikanje urinih kazalcev v marcu, ki zmoti našo notranjo uro in deluje stresogeno.

Pravega vzroka za spomladansko utrujenost ne poznamo

Pravega vzroka za pojav spomladanske utrujenosti ne poznamo. Lahko je posledica hormonskih sprememb. Daljši dnevi in krajše noči povzročijo v našem telesu hormonsko neravnovesje. Pozimi, ko je svetlobe manj, imamo več melatonina, hormona, zaradi katerega dobro spimo. Spomladi pa se začne tvoriti več serotonina, hormona sreče, ki je odgovoren za dobro počutje. Možno je, da je utrujenost tudi posledica zmanjšane fizične pripravljenosti, ker se v zimskih mesecih po navadi manj gibljemo. Nanjo lahko učinkujejo tudi višje zunanje temperature, ki vplivajo na naš krvni obtok.

Pomlad je odlična priložnost, da zaživimo bolj zdravo in lepše. Privoščimo si zdravo hrano, z dovolj svežega sadja in zelenjave, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Poskrbimo, da popijemo dovolj tekočine, na primer vode, nesladkanega čaja, naravnih sokov. Izogibajmo se sladkim, gaziranim pijačam. Privoščimo si krožnik svežega regrata, ki smo ga sami nabrali v prijetni družbi na čistem travniku. Zjutraj redno zajtrkujmo, nato pa imejmo še tri do štiri manjše obroke. Alkoholne pijače uživajmo zmerno, izogibajmo se pretiranemu pitju kave. Če kadimo, razmislimo, da bi to opustili.

Gibanje naj postane rutina

Ne pozabimo na dovolj gibanja. Kljub številnim obveznostim, ki jih zahteva naš ritem življenja, si vzemimo čas zase, poskrbimo za dobro svojega telesa in duha. Naj nam gibanje postane rutina, izkoristimo vsakodnevne aktivnosti za to, da krepimo svoje mišice; po vsakodnevnih opravkih se odpravimo s kolesom, namesto z dvigalom raje stecimo po stopnicah. Krepke mišice izboljšajo naše počutje. Izkoristimo blagodejne učinke narave, gibanje v naravi deluje sproščujoče in zmanjša negativne učinke stresnega življenja.

Gibanje v naravi

Izpostavljenost svetlobi zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost. Izberimo si tisto rekreacijo, ki je primerna za naše zdravstveno stanje in ki nam je všeč. Ko čutimo, da smo utrujeni, počivajmo. Privoščimo si kratek, krepčilen popoldanski dremež. Poiščimo v življenju tisto, kar nas osrečuje in napolni z energijo.

Če pa utrujenost vztraja ali če se ji pridružijo še drugi simptomi, kot so bolečine, povišana telesna temperatura, hujšanje, zadihanost, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Vzrok za te težave je lahko slabokrvnost, pomankanje železa, bolezni ščitnice, ledvic, jeter in drugo.

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.