Utrujenost pri ženskah

Utrujenost je pogosta težava, ki največkrat mine s počitkom. Žal pa ne vedno. Dolgotrajna utrujenost ima lahko v ozadju pomembe vzroke, ki jih je treba raziskati in odpraviti. Pri ženskah se utrujenost pojavlja pogosteje kot pri moških, to je dokazano tudi z veliko raziskavami.

Ko so pred nekaj leti v Avstraliji opravili obširno raziskavo, ki je zajela več kot 8.000 žensk, so ugotovili, da je utrujenost resna težava pri ženskah in zato pomemben družbeni in javnozdravstveni problem. Prizadene tudi do polovico žensk med 31. in 36. letom, med katerimi jih 10 % poišče zdravniško pomoč. Pogostejši so izostanki od dela in različne nesreče.

Glavna vzroka za utrujenost pri ženskah sta slabokrvnost in depresija. Utrujenost je pogostejša pri ženskah v rodni dobi, zlasti v nosečnosti in poporodnem obdobju. Vsak peti pacient, ki obišče zdravnika zaradi utrujenosti, ima znake depresije, pri ženskah pa je ta delež lahko celo višji.

Hormonske spremembe pri ženskah

Različni hormoni pomembno vplivajo na počutje ljudi, tudi na razpoloženje in energijo. Redne mesečne spremembe, ki se dogajajo pri ženskah v rodni dobi, različno vplivajo na posameznice. Običajno imajo ženske največ energije v času okoli ovulacije, utrujenost in razdražljivost pa se pogosteje pojavljata pred menstruacijo. Ta nihanja so pričakovana in ženske jih »obvladajo«. Če so prehuda, svetujemo uvedbo kontracepcijskih tabletk, ki večini pomagajo.

Težave pa lahko izzovejo močne, pogoste ali dolgotrajne menstruacije, ki izčrpajo zaloge železa in povzročijo slabokrvnost ter posledično utrujenost. S pomočjo ginekologa je treba urediti krvavitve in zapolniti zaloge železa.

Tudi pred bližajočo se menopavzo ter v času menopavze je življenje lahko naporno in utrujenost zaradi hormonskih sprememb pogostejša. Pomembno je, da se ženska seznani s spremembami, ki jo čakajo, in zna ločiti normalno stanje od patološkega. Če simptomi menopavze motijo vsakdanje življenje, svetujemo spremembo življenjskega sloga ter uvedbo hormonske podpore. Včasih so potrebni antidepresivi.

Ženske imajo tudi pogosteje težave s ščitnico, kjer je prvi znak lahko utrujenost, zato pri dolgotrajnejši utrujenosti preverimo delovanje ščitnice.

Utrujenost v nosečnosti

Nosečnice so hitreje utrujene kot nenoseče ženske. Tako jim narava sporoča, da je treba v nosečnosti več počivati. Na srečo se le pri redkih pojavi huda utrujenost.

Normalno je, da so nosečnice zgodaj zvečer zaspane, in zelo priporočljivo je, da gredo zgodaj spat.

Pri nekaterih nosečnicah se pojavi nespečnost, zlasti v zadnjih mesecih nosečnosti, ko jih pri spanju ovira trebuh in bolečine v medenici. V tem času se pri nekaterih pojavijo motnje dihanja v spanju in smrčanje, ki je posledica zadebeljene sluznice v nosu. Te težave po porodu minejo. Težave s spanjem imajo pogosteje nosečnice, ki imajo doma majhne otroke, ki se ponoči zbujajo, in tiste, ki so preobremenjene z delom doma ali v službi.

 

triglav-zdravje-digitalni-posvet-nespecnost-spanje

 

Nosečnice so običajno bolj utrujene tudi zato, ker imajo nižji krvni tlak in nižje vrednosti hemoglobina v krvi (fiziološka anemija), kar je do določene meje normalno. Nizek tlak ni nevaren, nosečnice morajo le paziti, da ne padejo, zato morajo vstajati bolj počasi. Če se pojavi slabokrvnost, jo zdravimo z dodajanjem železa. Nosečnice najbolje prenašajo preparate s hemskim železom, ki se dobijo v lekarni brez recepta in jih lahko jemljejo tudi preventivno.

V prvih mesecih nosečnosti so za utrujenost pogosto krive slabosti in bruhanje. Potrebni so majhni in pogosti obroki hrane, ki nosečnicam ustreza, ali pa vsaj pitje tekočine.

K utrujenosti v nosečnosti lahko prispevajo tudi različni strahovi zaradi sprememb, ki ženske čakajo, pritiski v službi ali doma, anksioznost in depresija.

Ker huda dolgotrajna utrujenost poveča tveganje za zaplete v nosečnosti in pri porodu, je prav, da se nosečnica pogovori z osebnim ginekologom ali zdravnikom. Izključiti moramo vzroke, ki zahtevajo zdravljenje, npr. hudo slabokrvnost, ponudimo tudi psihološko podporo.

Delodajalci so nosečnicam po zakonu dolžni zagotoviti delovno mesto, ki je primerno za nosečnice, z možnostjo večkratnega počitka in brez dela v nočnih izmenah.

Poporodno obdobje

V poporodnem obdobju je utrujenost zelo pogosta. Vzrokov je veliko. V prvih tednih se dogajajo številne telesne spremembe, začne se dojenje in skrb za novorojenčka, moteno je spanje. Za utrujenost so lahko krive težave s ščitnico ali slabokrvnost, lahko tudi neustrezna prehrana. Zato je v tem obdobju priporočeno jemanje vitaminov in železa, ki se aktivno izloča v mleko. Za preprečevanje pomanjkanja železa so koristni prehrambni dodatki hemskega železa.

Pri 10 do 20 % žensk se razvije poporodna depresija in utrujenost je eden od vodilnih znakov pri depresiji. Poleg utrujenosti imajo ženske s poporodno depresijo občutke praznine, odtujenosti in pretirane zaskrbljenosti. Poporodna depresija zahteva obravnavo pri strokovnjakih, sicer se lahko slabo konča.

Bolj so utrujene mamice razdražljivih, »zahtevnih« novorojenčkov. Zaradi razdražljivosti mater so tudi novorojenčki še bolj razdražljivi, kar lahko vodi v začaran krog.

Utrujenost zaradi slabokrvnosti

Vodilni telesni vzrok za utrujenost pri ženskah je slabokrvnost. Preberite še prispevek o slabokrvnosti pri ženskah.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.