Stiske mladostnikov so resne, pogovori z njimi pa nujni

Mladostniki imajo vse več težav z depresijo in anksioznostjo. Že pred epidemijo stanje ni bilo dobro, v času epidemije pa so se težave povečale. Zato duševno zdravje mladostnikov ne bi smelo biti tabu. Pogovori, predvsem v krogu družine, pripomorejo k temu, da težave ne napredujejo in se razvijejo v resno stanje.

Strokovnjakinja je na spletnem dogodku najprej predstavila značilnosti depresije in anksioznosti pri mladostnikih. Številni jih pogosto zamenjujejo z običajnimi simptomi odraščanja. Vendarle pa je nekaj opozorilnih znakov, na katere morate biti posebej pozorni.

Na katere simptome depresije in anksioznosti morate biti posebno pozorni, si oglejte v posnetku spletnega dogodka Mladostniki in depresija.

Pogovor z mladostnikom

Tudi če prepoznate simptome težav, boste brez pravega pristopa doraščajočim mladim težko pomagali, saj so ti že sicer negotovi in se pogosto čutijo napadene. Mladostnik se mora zavedati, da ga razumete ter ste ga pripravljeni poslušati, in to brez obsojanja. Tako boste njegovo varno pribežališče, tudi če se vam bo večinoma zdelo, da vas zavrača.

Pomembno je, da se z mladostnikom ne pogovarjate samo o težavah, ampak tudi o vsakdanjostih njegovega sveta.

Psihologinja in psihoterapevtka Klavdija Zver Zahwi, ki svetuje tudi v sklopu zavarovanja Zdravstveni nasvet, povzema pomembne točke komunikacije z mladostnikom:

  • pogovarjajte se vsak dan, ne le takrat, ko se pojavijo težave,
  • bodite pripravljeni poslušati, odprti za pogovor,
  • vživite se v svet mladostnika, iskreno se zanimajte zanj,
  • ostanite mirni in vztrajni,
  • ne bojte se postavljati meja,
  • reševanje problema skupaj z mladostnikom razdelite na več etap,
  • zaupajte svojemu občutku.

Podrobnejša pojasnila, kako lažje, predvsem pa učinkoviteje pristopiti k mladostniku, si oglejte v posnetku spletnega dogodka. Na posvetu je psihologinja odgovarjala tudi na vprašanja staršev.

Bistveno pa je, da ukrepate nemudoma, ko se vam zdi, da situacije ne znate več obvladovati in bi bila ta za mladostnika lahko nevarna.

Dober nasvet je največ vreden, ko ste v dvomih ali skrbeh. V okviru zavarovanja Zdravstveni nasvet se lahko s psihologinjo pogovorite tudi o vprašanjih, povezanih s težavami vaših mladoletnih otrok.

O avtorju
Klavdija Zver Zahwi
univ. dipl. psihologinja
Leta 2009 je diplomirala iz psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Obvezno prakso je opravila na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS, Oddelek po možganski kapi. Tam je pridobila izkušnje in znanja, potrebna za psihološko evalvacijo pacienta po možganski kapi.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.