Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in sebe

Ženska zrelejša leta so hkrati zahtevna in čudovita. Po štiridesetem se v telesu začnejo dogajati številne spremembe. Te so lahko naporne, tudi nevarnost za bolezni se žal poveča. A po drugi strani je to tudi čas, ko se bolje poznate. Številni zrelostni izpiti so za vami, izkušnje in preizkušnje so vam dale prednost, da ste se oblikovale in se spoznale.

Odgovore, kako to življenjsko obdobje preživeti karseda kakovostno in izpolnjeno ter se izogniti pastem, lahko najdete na digitalnem dogodku Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in sebe, ki smo ga organizirali v mesecu oktobru.

Da se življenje po 40. letu za ženske opazno spremeni, ni le mit. Upad koncentracije estrogena v telesu in počasnejša presnova povzročata, da je telo drugačno kot v mlajših letih in se drugače tudi odziva. Pojavljati se začnejo tudi motnje menstrualnega cikla, mišice začnejo pri številnih ženskah upadati, kilogramov se je težje znebiti tudi ob enaki telesni aktivnosti in prehrani, kakršne ste bile vajene doslej. Večja je nevarnost, da zbolite, od hudih bolezni, kot je rak, do bolj krhkih kosti, urinske inkontinence. Pojavijo se lahko tudi nespečnost, upad kognitivnih sposobnosti in psihološke spremembe, tu sta najpogostejši razdražljivost in depresija.

Spremembe ne pridejo čez noč, dogajajo se počasi, včasih jih niti ne opazite, dokler ni stanje že občutno drugače kot pri dvajsetih ali tridesetih.

Težave pri ženskah v zrelejših letih, ki so lahko posledica upada koncentracije estrogena:

 • motnje menstrualnega cikla,
 • izostanek ovulacije,
 • močnejše menstruacije,
 • pridobivanje teže,
 • upadanje mišične mase,
 • ohlapnost kože,
 • urinska inkontinenca,
 • upad mineralne gostote kosti,
 • upad kognitivnih sposobnosti,
 • nespečnost,
 • psihološke spremembe (denimo razdražljivost, depresija).

Prof. dr. Nataša Tul Mandić, specialistka ginekologije in porodništva iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna, poudarja, da so štirideseta lahko izjemno srečno in zdravo obdobje, a hkrati opozarja na neizogibne spremembe, ki jih prinesejo leta. »Vendarle se dogajajo številne fiziološke spremembe. Počasi popuščajo mehanizmi za nadzor delovanja hormonov. Možnost za zanositev in donositev se zmanjša, čeprav lahko nekatere ženske zanosijo še v prvi polovici štiridesetih. V drugi polovici se nato praviloma pojavijo motnje menstrualnega cikla, ovulacija izostaja, menstruacije pa pogosto postanejo močnejše.«

Postopoma se upočasnjuje bazalna presnova – stopnja pretvorbe energije za osnovno vzdrževanje celic in telesa. Vzroki za to še niso povsem znani, zagotovo pa se to pojavi zaradi staranja in upada ravni različnih hormonov – od spolnih do rastnega, ščitničnega in verjetno vseh preostalih. »Za osnovno delovanje porabimo manj energije, zato je v telesu ostane več,« pojasnjuje prof. dr. Nataša Tul Mandić. Če je ne porabite s telesno dejavnostjo ali če ne pazite na primeren vnos hrane, lahko začnete pridobivati dodatne kilograme. Zaradi nižjega bazalnega metabolizma te veliko težje izgubite, prekomerna teža pa lahko začne povzročati tudi druge tegobe.

O telesnih in duševnih spremembah, o priložnostih zrelih let in pasteh ter o tem, kako jih prepoznati in z njimi kakovostno sobivati, sta na dogodku, ki ga je vodila Zvezdana Mlakar, govorili specialistki, Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, ter dr. Zvezdana Snoj, dr. med., specialistka psihiatrije. V pogovoru se jima je kot posebna gostja pridružila tudi Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija.

Skrb za telo je še pomembnejša

Spremembe niso nepremagljive in pri njih tudi niste zgolj opazovalke. Zato je zelo pomembno, da se svojemu počutju posvetite, še preden vstopite v menopavzo. Težave so odvisne predvsem od tega, kako zdrave in zadovoljne ženske vstopajo v štirideseta in petdeseta leta. Menopavza sicer za večino žensk ni nevzdržna. Čeprav zdravstvene in psihosocialne težave niso povsem redek pojav, jih številne ženske kljub hormonskim spremembam skoraj ne občutijo.

Ključno je, da ohranite zdrav življenjski slog ali pa – če doslej tega niste vselej spoštovali – se še bolj premišljeno lotite svoje prehrane in vadbe ter si poiščete še več konjičkov in trenutkov, ki vam prinašajo dobro počutje in zadovoljstvo. »Treba se je imeti rad, staranja se ni treba bati,« še poudarja prof. dr. Tul Mandićeva.

Na dobro počutje izjemno pozitivno vpliva, ko znate v življenju sebi in drugim postaviti meje, ko si znate vzeti čas samo zase in se prenehate ukvarjati s pričakovanji okolice. Za sprostitev je prof. dr. Tul Mandićeva pripravila tudi posnetek, s katerim sprostite svoje misli in si polepšate dan. 

 

Ne le težave, zgodi se tudi veliko lepega

Naj vas naštete spremembe ne zavedejo v razmišljanje, da prinašajo zrela leta le tegobe in resne težave. Nasprotno. Prinašajo tudi ogromno lepega. Lahko ste polne energije, v dobri telesni formi, srečne in uspešne. Življenjske prioritete so izoblikovane, kariera na vrhu ... Poznate se bolje kot prej in se lahko že zato v svoji koži zelo dobro počutite – če se znate poslušati.

Ženska, ki je v dobri telesni formi, se lažje sooči z izzivi. In če je v ravnovesju s seboj in z okolico, lažje najde tudi motiv, da telesno in duševno formo gradi in vzdržuje, skrbi za življenjski slog in si privošči zaslužen počitek in užitek. V zrelejših letih, po štiridesetem, se da uspešno krmariti med telesnimi in duševnimi izzivi ter živeti zadovoljno in izpolnjeno. Številne ženske v zrelih letih bi celo rekle, da je to v vseh pogledih idealen čas življenja!

O avtorju
Katja Milićević
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Sem Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Leta 2004 sem zaključila medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sekundarij in specializacijo sem opravila v Univerzitetnem kliničnem centru, na Ginekološki kliniki in v Porodnišnici Ljubljana.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.