Akne ali mozoljavost – vzroki bolezni

Acne vulgaris ali mozoljavost so pogosta bolezen, ki prizadene predvsem najstnike. Nastanejo zaradi zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze, ki jo imenujemo pilosebacealna enota. Najpogosteje prizadenejo kožo obraza in prsnega koša. Vzroka za nastanek aken medicina danes žal še ne pozna do potankosti. Vedno več je študijskih člankov, ki želijo ugotoviti povezavo med prehrano in aknami.

Zakaj akne nastanejo?

Ključno vlogo pri nastanku aken igrajo pilosebacealni folikli. Gre za drobne odprtinice v koži, skozi katere se izloča loj. V izvodilu teh foliklov zaradi različnih vzrokov (gostejše sestave loja, nenormalnega luščenja celic, hormonskih nihanj ...) pride do nastanka čepka, ki izvodilo zamaši. To vodi do vnetja in nastanka mozolja. K nastanku čepka pripomoreta tako povečano izločanje loja iz lojnic pod vplivom androgenih hormonov tekom pubertete kot tudi zastajanje odmrlih celic v lasnih foliklih.

Zamašena pilosebacealna enota se kaže kot bunčica na koži, ki ima lahko črnikasto obarvano izvodilo. Spremembo imenujemo komedon. Komedon lahko poči, kar privabi vnetne celice in nastanek pordelih, gnojnih in bolečih mozoljev.

Dodatno k vnetju pripomorejo tudi bakterije. Zastajanje loja namreč nudi idealne pogoje za razmnoževanje bakterije, ki jo imenujemo Propionibacterium acnes. Majhne količine omenjene bakterije so običajni prebivalci naše kože, povečano število bakterij, kar opažamo pri aknah, pa vodi do nastanka vnetja. Na koži se tvorijo t. i. papule in pustule, ki lahko na dotik bolijo. Občasno za seboj puščajo temneje ali svetleje obarvano kožo, pri hujših vnetjih pa lahko vidimo nastanek brazgotin.

K nastanku aken pripomorejo tudi genetski dejavniki, saj se akne pogosto pojavljajo pri krvnih sorodnikih. Redkeje kot vzrok aken srečujemo sindrom policističnih ovarijev in jemanje določenih zdravil (anabolni steroidi, kortikosteroidi, fenitoin, litij, bromid in inhibitorji epidermalnega rastnega faktorja).

Poznamo več oblik aken

Ločimo različne oblike aken, od komedonskih in papulo-pustulnih do nodulo-cističnih. Komedoni se na koži obraza ali hrbta kažejo kot manjše belkaste bunčice, ki imajo lahko črnikasto izvodilo. Komedon se lahko zaradi prej opisanih razlogov vname, kar na koži vidimo kot pordele bunčice, ki imajo lahko gnojno vsebino. Po latinsko jih imenujemo papule in pustule. Če so locirane globlje v koži in so po velikosti večje, govorimo o nodulih in cistah.

Acne tarda so oblika aken, ki se pojavlja pri starejših, predvsem ženskah v rodni dobi. Poznamo tudi acne aestivais ali poletne akne, ki nastanejo ob obisku tropskih krajev in so posledica izpostavljenosti toploti. Acne excorie so posebna oblika aken, ki so posledica praskanja in stiskanja kože.

Ali so potrebne preiskave?

Za diagnozo aken niso potrebne dodatne preiskave, dovolj je pregled specialista dermatologa ali družinskega zdravnika. Dodatne preiskave so potrebne zgolj, če zdravnik sumi na sindrom policističnih ovarijev.

Bolniki so različnih starosti

Večinoma za aknami zbolijo najstniki. Pri nekaterih posameznikih se akne prvič pojavijo v odrasli dobi oziroma vztrajajo tudi po 25. letu starosti. V tem primeru govorimo o t. i. aknah tarda.

Bolezen je pogosta pri ženskah. Zanjo je značilen pojav vnetih mozoljev na spodnjem delu obraza, predvsem v predelu spodnje čeljustnice. Natančen vzrok bolezni zdravnikom ni jasen. Možni sprožilci so kozmetika, zdravila, kajenje, stres, prehrana in endokrine motnje. Zdravi se jih podobno kot vulgarne akne oziroma akne, ki se pojavijo pri najstnikih.

Povezava med prehrano in aknami

Glede aken in prehrane smo še vedno v sivi coni. Zaenkrat aken z dieto ne zdravimo. Obstaja pa vedno več študij, ki dokazujejo povezavo med aknami in prehrano.

Zanimivo je dejstvo, da določene civilizacije aken ne poznajo oziroma je pojavnost aken pri mladostnikih bistveno nižja kot pri nas. Ko pa te posameznike izpostavimo zahodnemu načinu življenja, postane število obolelih za aknami podobno kot pri nas.

Zahodna prehrana temelji na živilih, kot so bela moka, testenine, kruh. Uživamo tudi večje količine sladkorja, maščob, mleka, mlečnih izdelkov, soli in procesiranega mesa. Takšna hrana ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da po zaužitju pride do hitrega dviga glukoze v krvi. Dvigu glukoze v krvi sledi dvig inzulina. Povišana koncentracija inzulina v krvi ali t. i. hiperinsulinemija naj bi spodbujala izločanje loja iz žlez lojnic in njihovo proliferacijo, kar vodi v nastanek aken. Posredno naj bi inzulin vplival tudi na povečano koncentracijo spolnih hormonov v krvi, kar tudi vpliva na poslabšanje aken.

Kljub opisanim ugotovitvam ni dokazov, da bi s prehrano z nizkim glikemičnim indeksom izboljšali ali celo preprečili akne. Povezavo med prehrano in aknami lahko potrdijo le dodatne študije.

Diete najstnikom zaradi aken ne predpisujemo. Nikakor ne škodi, da namesto čokolade, piškotov, tortic in drugih sladkarij zaužijejo sveže sadje, pico in testenine naj občasno nadomestijo s krožnikom zelenjavne juhe ali mineštre, večkrat naj posežejo po ribah (ne ocvrtih) in polnozrnatem kruhu. Takšna prehrana namreč zmanjša tudi pojavnost drugih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak ter debelost.

Zdravljenje aken

Ker so akne bolezen, ki se najpogosteje pojavlja na koži obraza, so lahko razlog za manjšo samozavest in okrnjeno socialno življenje. Prav zato je zdravljenje aken najbolje prilagoditi potrebam bolnika. Zdravljenje je nujno potrebno pri aknah, ki puščajo brazgotine, saj je le-te kasneje zelo težko odpraviti. Zato bolnikom, ki se jim akne brazgotinijo, svetujem takojšen obisk pri dermatologu.

K sreči imamo danes veliko zdravil tako v obliki krem kot tudi tablet, s katerimi zelo uspešno zdravimo akne.

Lokalna terapija v obliki krem

Prvi pomemben korak pri zdravljenju aken je čiščenje kože z blagimi čistilnimi sredstvi, ki so primerna za aknasto kožo. S tem se s kože odstrani odvečno maščobo, ki pripomore k nastanku aken.

Pri zdravljenju aken s kremami so najuspešnejši preparati, ki jih uvrščamo med retinoide ali derivate vitamina A. Sem spadata tretinoin in adapalen, ki ju lahko kombiniramo z lokalnim antibiotikom ali benzoil peroksidom. Delujejo tako, da luščijo kožo, s tem pa preprečijo zamašitev por in nastanek aken. Imajo tudi manjši protivnetni učinek. Dobi se jih v lekarnah izključno na recept. V nekaj dneh po prvem nanosu lahko postane koža pordela in luščeča se. Pomembno je, da se jih nanese na kožo celega obraza in ne samo na mozolje. Prvi rezultati so vidni po treh do štirih mesecih uporabe.

Poleg lokalnih preparatov, ki vsebujejo retinoide, za zdravljenje aken lahko uporabimo tudi azelaično, salicilno ali glikolno kislino ter preparate, ki vsebujejo benzoil peroksid v koncentraciji od 2,5 do 10 %. Tudi pri uporabi te vrste preparatov je pomembno, da smo dosledni in vztrajni ter da jih nanašamo na kožo celega obraza in ne samo na mozolje.

Kot lokalno terapijo za zdravljenje aken se v dermatoloških ambulantah lahko izvaja tudi kemijske pilinge.

Sistemska terapija v obliki tablet

Pri hujših oblikah aken se lahko poslužujemo sistemske terapije v obliki tablet.

Pri ženskah je možna terapija s kontracepcijskimi tabletami. Druge vrste tablet, ki jih uporabljamo pri obeh spolih, so antibiotiki, ki se jih jemlje dlje časa. Ti delujejo na bakterije, hkrati pa imajo tudi protivnetno delovanje. Pomembno je vedeti, da antibiotiki ne delujejo na sam vzrok aken – komedon, zato jih je treba kombinirati z lokalno terapijo, ki kožo lušči in prepreči nastanek komedonov.

Za hujše oblike aken ter pri tistih, ki se jim akne brazgotinijo, je možna terapija s tabletami isotretinoina (Roaccutane). Terapijo se izvaja pod skrbnim zdravniškim nadzorom. Potrebne so redne kontrole krvi in obiski dermatologa, ki spremlja uspešnost zdravljenja. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni, da ženske v času jemanja ne smejo zanositi, saj zdravilo lahko poškoduje plod. Potrebno je, da se pri ženskah, ki jemljejo isotretinoin v obliki tablet, uvede ustrezna kontracepcija. Po zaključeni terapiji, ko se zdravilo izloči iz telesa, lahko ženska normalno zanosi in rodi zdravega otroka.

Terapija z laserji in svetlobnimi viri

V svetu se vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje aken z laserji in drugimi svetlobnimi viri. Za zdaj se je kot dokazano učinkovita pokazala terapija z modro svetlobo. Večina terapij s svetlobo je bolj uspešnih in bolj učinkovitih, če jih uporabljamo skupaj z lokalno terapijo, ki jo predpiše dermatolog.

Akne pa se lahko kljub pravilno izvedeni terapiji ponovijo. Pomembno je, da po zaključeni terapiji upoštevamo navodila glede pravilne nege kože, z namenom da čim dlje časa vzdržujemo učinek terapije.

Praktični nasveti za bolnike z aknami

Čiščenje kože: Aknasto kožo je treba očistiti dvakrat dnevno. Kot učinkovita so se izkazala mila Syndet. Milo se s krožnimi gibi nanese na moker obraz ter nato spere z vodo. Namen je odstraniti odmrle celice ter odvečno maščobo in umazanijo, ki se čez dan nabere na obrazu.

Mozoljev ne stiskajte! Stiskanje mozoljev lahko povzroči dodatno vnetje in brazgotinjenje, pri nekaterih pa za seboj pušča temne lise, ki lahko trajajo več mesecev in let, preden se zbrišejo s kože. Stiskanje mozoljev ni priporočljivo niti v kozmetičnih salonih.

Ne uporabljajte mastnih krem in olj na koži obraza, če imate akne. Pozorni bodite tudi pri uporabi t. i. negovalnih in vlažilnih krem, saj so tudi te lahko razlog za pojav aken. Kozmetika, ki jo nanašate na obraz, naj bo nekomedogena.

Kreme, ki se uporabljajo za zdravljenje aken, nanesite na celoten obraz in ne samo na mozolje. Prvi rezultati bodo vidni po treh mesecih uporabe, zato ne obupajte z lokalno terapijo že po prvem mesecu

Vedeti morate, da kreme, ki jih uporabljamo za zdravljenje aken, kožo luščijo. Pri tistih z bolj občutljivo kožo bo ta po nekaj dneh uporabe lokalnega preparata za zdravljenje aken postala pordela in luščeča se. Zato je treba na obraz nanesti ustrezne rekonstrukcijske kreme, ki obnovijo barierno funkcijo kože. Luščenje in rdečina se po nekaj tednih uporabe lokalnega zdravila sama umirita, zato je zelo pomembno, da z zdravljenjem nadaljujete kljub neprijetnim stranskim učinkom. Pri zelo pordeli koži lahko zdravilo v obliki kreme prva dva tedna nanašate vsak drugi večer.

Sončenje ni priporočljivo za aknasto kožo, čeprav se po izpostavljanju soncu akne lahko začasno izboljšajo. Izpostavljanje soncu namreč suši kožo, to pa vodi do zamašitve lojnic in dolgoročno poslabšanje aken. Vedeti morate tudi, da pretirano izpostavljanje soncu in uporaba solarijev vodita v nastanek kožnega raka.

Ko se akne izboljšajo, ne prekinite z uporabo terapije proti aknam. Lahko preidete na bolj blag izdelek, s katerim vzdržujete izboljšano stanje, lahko pa enostavno izdelek, ki vam je pomagal, uporabljate vsak drugi dan ali nekajkrat na teden.

So se vam ali vašem otroku pojavile akne pa bi se o tem radi pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

O avtorju
Jasmina Demšar
dr. med., spec. dermatovenerologije
Jasmina Demšar, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2007. Istega leta je opravila tudi strokovni izpit ter se vpisala v register zdravstvenih delavcev Slovenije.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.