Aromaterapija

Aromaterapija ali terapija z eteričnimi olji je del holističnega pristopa, kjer uporabljamo aromatična olja v skrbi za boljše počutje in zdravje. Imela naj bi ugodne učinke na telesno, duševno in duhovno komponento človekovega zdravja, ugodno naj bi vplivala tudi na čustvovanje.

Aromaterapija je veda, ki so jo poznale že starodavne kulture na Kitajskem, v Indiji in Egiptu. Takrat so izvlečke različnih delov rastlin (cvetov, listov, stebel, korenin) dodajali oljem, smolam in mazilom. V Evropi so bili prvi zapisi o destilaciji esencialnih olj iz 16. stoletja v Nemčiji in kasneje iz 19. stoletja v Franciji. V teh državah še danes priznavajo pomen rastlin v skrbi za zdravje.

V medicini oziroma bolj na področju zdravstvene nege se je aromaterapija v zahodnem svetu razmahnila šele v zadnjih letih. Opravljenih je bilo kar nekaj raziskav, tudi metaanalize, s katerimi so ugotavljali predvsem ugodne učinke aromaterapije na zmanjševanje strahu oz. tesnobe ter ugodne učinke na zmanjšanje bolečine.

Raziskave so bile opravljene pri bolnikih v obdobju pred operacijo in pri bolnikih na oddelku za paliativno oskrbo. V obeh skupinah se je pomembno zmanjšala raven stresa in tesnobe, tudi nespečnosti. Opažali so manjšo porabo pomirjeval med bolniki. Istočasno je tekla raziskava med zdravstvenimi delavci, ki so ravno tako poročali o manjši ravni stresa, tako v poklicnem kot tudi v zasebnem življenju, manjšem občutku preobremenjenosti in tudi boljšem razpoloženju. Ni izključeno, da je imelo v končni fazi tudi njihovo dobro počutje in posledično boljši odnos do dela z bolniki pozitiven učinek na počutje in razpoloženje bolnikov.

Želite prejemati več podobnih nasvetov, ki jih pripravljajo naši strokovnjaki? Naročite se na e-novice, poslali vam jih bomo 1-2x mesečno.

Kako izvajamo aromaterapijo?

Aromaterapija deluje preko vdihavanja eteričnih olj iz zraka ali preko absorpcije skozi kožo. V zrak lahko dišave spustimo preko difuzorjev, z osvežilci zraka v spreju ali izvajamo inhalacije s pomočjo inhalatorjev. Za vpijanje v kožo dodajamo olja kopelim, oljem, kremam in losjonom za telo ali masažnim preparatom, včasih olja nanašamo tudi neposredno na kožo. Pripravimo lahko tople ali hladne odišavljene obloge za obraz in telo.

Vrste eteričnih olj

Ugodni učinki aromaterapije

Aromaterapija naj bi imela mnoge ugodne učinke. Aromaterapija lahko:

  • zmanjša stres, tesnobo in razdražljivost,
  • izboljša spanje,
  • zmanjšuje glavobole, migrene in bolečine v sklepih,
  • olajša nekatere stranske učinke kemoterapije,
  • izboljšuje prebavo,
  • lajša bolečine pri porodu,
  • ima ugodne učinke na delovanje imunskega sistema.

Vpliv najpogosteje uporabljenih eteričnih olj

Sivka

Sivka se uporablja za pomirjanje, sproščanje in izboljšanje razpoloženja. Je široko uporabljana v kozmetični industriji zaradi ugodnih učinkov na kožo –dobro deluje proti aknam, ekcemom, kožnim gubam in proti pigmentacijam na koži.

Bergamotka

Bergamotka spada med citruse. Zanimiva je, saj lahko deluje hkrati pomirjujoče in poživljajoče. Dodajamo jo lahko vodo, čaj ali smoothije. Pogosto se uporablja v kozmetični industriji zaradi pomlajevalnega učinka na kožo.

Cedra

Cedra poskrbi za čustveno ravnovesje in ima pomirjujoče in sproščujoče učinke na telo in um. V kozmetični industriji se uporablja zaradi čistilnega učinka na kožo, prav tako pa zmanjšuje videz kožnih nepravilnosti.

Cimet

Cimet ima poživljajoč učinek. Lahko ga dodamo topli vodi ali čaju ali ga vmešamo v destilirano vodo in ga uporabljamo kot ustno vodico, saj odpravlja zadah.

Citronka

Citronka deluje poživljajoče, učinkovita je pri odganjanju mrčesa. Pomirja razdraženo kožo, dobro deluje proti mastnem lasišču in nečistočam kože.

Žajbelj

Žajbelj je eno najbolj pomirjujočih eteričnih olj. Deluje sproščujoče, ugodno učinkuje na čustveno ravnovesje ter miren spanec. Ima tudi pomlajevalne učinke na kožo.

Neroli

Neroli ima izjemen učinek na dvig razpoloženja in hkrati tudi na sproščanje. Ima pomlajujoče učinke na kožo in zmanjšuje videz pigmentnih madežev na koži. Zaradi njegovih ugodnih aromatičnih lastnosti se pogosto uporablja tudi v parfumski industriji.

Za pravilno izvajanje aromaterapije in morebitne nezaželene učinke, se posvetujte s strokovnjakom na tem področju.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.