Bolečine v želodcu – odgovori na najpogostejša vprašanja

Pogovarjali smo se in skušali odgovoriti na vaša vprašanja. Preberite petnajst odgovorov strokovnjakov o bolečinah v želodcu, njihovih vzrokih in posledicah.
  9 min
25. 10. 2022

Zelo verjetno ste tudi vi že občutili vsaj občasne, morda samo milejše bolečine v želodcu. A pogosteje, kot bi si želeli, se iz teh lahko razvijejo večje zdravstvene težave. Na našem digitalnem posvetu Bolečine v želodcu – vzroki in rešitve smo se pogovarjali o prepoznavanju simptomov, odpravljanju fizičnih težav, psiholoških dejavnikih in dolgoročnem preprečevanju bolezni. Poslali ste nam vrsto konkretnih vprašanj, zato smo odgovore strokovnjakov po dogodku zapisali in so vam na voljo tukaj.

Z nami so bili Primož Kus, dr. med., specialist družinske medicine, Tina Bončina, dr. med., mojstrica logosinteze in psihoterapevtka, ter Katja Kogovšek, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana, Enota za klinično prehrano.

Refluks, krči, sezonske bolečine ter druge želodčne težave pri odraslih in otrocih


Odgovarja Primož Kus, dr. med., specialist družinske medicine
dr-primož-kus

Kako ravnati pri refluksu? Ali se v primeru blagega refluksa (GERB ali NERB) zapiralka (sfinkter) na želodcu popravi v prvotno stanje ali ne? Je refluks v začetni fazi še ozdravljiv in se lahko izboljša z zaviralci protonske črpalke? In kakšno je vaše mnenje o operaciji za zdravljenje refluksa. Jo priporočate?

GERB, gastroezofagealna refluksna bolezen, se v prvi vrsti zdravi z nefarmakološkimi ukrepi, kot so pravilna izbira hrane – take, ki ne draži želodčne sluznice – in obroki, ki so manjši in enakomerno razporejeni čez dan. Če to ni uspešno, pomagamo z zdravili za zmanjševanje nastajanja želodčne kisline. Nekatera so dostopna v prosti prodaji. Običajno se s temi ukrepi in zdravili te težave omilijo ali povsem pozdravijo. V zelo redkih primerih se to stanje zdravi z operacijo, blagi refluks pa nikakor ni indikacija za operacijo.

Stara sem štirideset let. Že več let se mi nenehno spahuje, povezanosti s hrano in počutjem ne najdem. Želodec je normalen, nisem okužena z bakterijo Helicobacter pylori, gastroskopija pa je pokazala hiatusno hernijo. Kako dolgo naj čakam na ukrepanje? Nisem zrela za operacijo, hkrati pa mi stanje otežuje življenje.

GERB je kronično stanje. V vašem primeru je zelo povezano z anatomsko specifiko požiralnika. Tega se morate zavedati. Najprej tako, kot je navedeno v prejšnjem odgovoru, poskusite vse nefarmakološke ukrepe in dodajte zdravila za zmanjševanje nastajanja želodčne kisline (zaviralce protonske črpalke). Operiramo v zelo redkih primerih, ko ne učinkujejo ukrepi in dolgotrajno jemanje teh zdravil.

Kako preprečiti krče v želodcu in kaj bi lahko bil vzrok zanje (gastroskopija je pokazala, da je želodec brez posebnosti)?

Krče v želodcu, če so težave posledica določene hrane, najpreprosteje preprečite tako, da to hrano izločite z jedilnika. Sicer pa si lahko pomagate s kapljicami, namenjenimi podpori ter lajšanju želodčnih in prebavnih težav, na zeliščni osnovi. Te so v prodaji v lekarnah brez recepta. Za več bi bil potreben pregled pri zdravniku.

specialisti

Že mesec in pol mi je slabo, včasih imam tudi topo bolečino v želodcu, po črevesju se mi pretaka že zjutraj. Enako je bilo lani pozimi. Ali je mogoče, da so težave z želodcem povezane z letnim časom?

Težave z želodcem in črevesjem so lahko pogosto posledica sezonske alergije, ta pa je povezana z nastajanjem želodčne kisline in občutljivostjo želodca. Zlasti jeseni in spomladi opažamo, da je teh težav več. Poskusite z zdravilom, ki vsebuje pantoprazol in zmanjša količino kisline v vašem želodcu. Na voljo je brez recepta.

Devetleten otrok je imel po okužbi s koronavirusom nenadne hude bolečine v želodcu in čutil je slabost. Za nekaj časa smo jih odpravili, a so se vrnile. Gastroskopsko je vse brez posebnosti. Ali je možno, da sta se slabost in bolečina ponovili zaradi zaužitih dodatnih (otroških) vitaminov ali morda celo zaradi športnega udejstvovanja? Bi lahko bilo še kaj drugega?

Težave vašega otroka so zelo verjetno posledica porušenega kislinsko-bazičnega ravnovesja v želodcu zaradi večjega vnosa vitaminov, še posebej vitamina C, in stresa ob neuravnoteženi prehrani pri večjih fizičnih aktivnostih (treningih). Poskusite najprej s kapljicami, namenjenimi podpori ter lajšanju želodčnih in prebavnih težav, na zeliščni osnovi. Prepričan sem, da se bodo težave umirile.

Ali sta jutranje kihanje in kašljanje pri otroku lahko povezana z želodcem (npr. z refluksom) ter kako rešiti težavo?

Jutranje kihanje je zelo nespecifičen simptom za težave z želodcem. Kašljanje bi sicer lahko kazalo nanje, še posebej, če je to povezano z določeno vrsto hrane. Kaj več brez pregleda težko svetujem.

Kaj je lahko vzrok bolečin v želodcu, ki se pojavljajo samo ponoči?

Nočne bolečine niso specifične samo za težave z želodcem. Če se pojavljajo že dlje časa, svetujem pregled pri zdravniku.

Pred dvajsetimi leti sem bila operirana na žolčniku in od takrat imam refluksno bolezen (GERB). Pri gastroskopiji leta 2018 so se pokazali manjša hiatalna kila in polipi. Jemala sem zdravila na recept. Stanje se je poslabšalo. Leta 2020 sem dobila druga zdravila, na pregledu so ugotovili aksialno hiatalno hernijo (3 x 4 cm) in svetovali indicirani laparoskopski antirefluksni poseg. Na vrsto pridem prihodnje leto. Ne kadim, ne pijem, odrekla sem se kavi, sadju, zelenjavo jem kuhano. Ležim z dvignjenim vzglavjem, pa imam težave in me boli.

Kronične težave, ki jih navajate, so lahko delno povezane z na novo odkrito hiatalno hernijo. Zelo malo verjetno je, da bi bila vzrok odstranitev žolčnika pred dvajsetimi leti. Hiatalna hernija je anatomska predispozicija, ki jo lahko omilite z že predlaganim laparoskopskim posegom na želodcu. Žal je to edini mogoč ukrep in čakalne dobe so res dolge. Zdravila lahko težave le olajšajo, ne morejo pa jih odpraviti.

Želodčne bolečine in zdravila, alergije in odvajanje

Odgovarja Katja Kogovšek, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana, Enota za klinično prehrano

dr-katja-kogovšek

Večkrat moram zaužiti protibolečinske tablete, čeprav imam refluks in gastritis. Katero sredstvo mi priporočate?

Ob težavah z refluksom in gastritisom res ni priporočljivo uživati nekaterih protibolečinskih zdravil. A če čutite bolečine in jemljete analgetike, boste to najverjetneje tudi nadaljevali. Ne poznam izvora in narave vaše bolečine, zato natančneje ne morem opredeljevati, vsekakor pa svetujem, da se držite tistih zdravil, ki nimajo dražečega vpliva na želodec. To so na primer analgetiki s paracetamolom, metamizolom, kombinacija paracetamola in opiata.

Večkrat me boli želodec, peče me zgaga, boli me na levi strani in me napihuje. Kaj mi svetujete?

Glede na to, da navajate, da vas večkrat boli želodec, kar vas najverjetneje omejuje v vsakdanjem življenju in krati njegovo kvaliteto, to vsekakor terja večplastno obravnavo. Pomembno je opredeliti morebiten vzrok za te težave, to pomeni, da sami pri sebi preverite, ali je pojav bolečine povezan s kakšnim oprijemljivim dejavnikom. Ob pomoči družinskega zdravnika in nadalje specialista lahko najdemo vzrok težav ter jih terapevtsko ustrezno obravnavamo. Kar se tiče prehrane ob takih težavah, vsekakor priporočam lahko prebavljiva živila in redne strukturirane obroke, razporejene preko celotnega dneva. Ob tem je priporočljiva tudi telesna aktivnost glede na vaše zmožnosti.

Večkrat na teden me boli želodec. Ko popijem malo vode, bolečina preneha. Kaj je lahko vzrok?

Naravnost odlično je, da ste našli tako preprost način, kako vam bolečina popusti. Glede na povedano res težko opredeljujem, kaj bi bil lahko vzrok, saj bi potrebovala nekaj več informacij. Da vam ob vodi odleže, je dobro vedeti. Če pa bi se težave stopnjevale, vsekakor svetujem, da poiščete pomoč pri družinskem zdravniku.

Ali alergija na laktozo in gluten lahko vpliva na zaloge železa in nivo hemoglobina v krvi?

Sama laktozna intoleranca glede na patofiziologijo neposredno ne vpliva na zaloge železa in nivo hemoglobina v krvi. Na simptome laktozne intolerance lahko blagodejno vplivate s preprostimi prehranskimi ukrepi. To ne pomeni radikalne redukcije nabora živil, ki jih prebavila ob taki intoleranci tolerirajo. Posledično prehrana ni osiromašena in ob odsotnosti prebavnih simptomov je privzem hranil iz prebavil neokrnjen. Na ta način telo še vedno dobi potrebna hranila in energijo za normalno delovanje kljub nekaterim izločenim živilom zaradi laktozne intolerance. Problem se pojavi pri nekaterih bolezenskih stanjih prebavil, ob katerih se neobhodno razvije njihovo nezadostno delovanje (insuficienca prebavil), kar se lahko kaže tudi kot laktozna intoleranca. Ob teh stanjih pa organski sistemi (imunski, hemopoetski, hormonski ...) pogosteje ne delujejo zadostno. Tu gre za posledice podhranjenosti, ne pa same laktozne intolerance.

Na kakšen način se lahko testiram za alergije na mleko, oreščke in podobno?
Alergološka testiranja opravljajo pooblaščeni izvajalci, po navadi v terciarnih ustanovah (npr. Pediatrična klinika, Klinika Golnik in podobno). Potrebujete napotnico družinskega zdravnika ali pediatra.

Sina od četrtega leta vodimo na Pediatrično kliniko in v Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični (šola kakanja). Sedaj, pri njegovih dvanajstih letih, se mu je stanje izboljšalo. Redno jemlje praške MacroBalans. Ali se lahko telo tako navadi nanje, da ne more brez njih?

Skrb za redno odvajanje blata je, kot ste skozi vsa ta leta ugotovili že sami, izjemno pomembna. Načeloma naj odvajala ne bi bila zdravila, za katera bi telo razvilo toleranco.

Glede na kratke informacije, ki jih podajate v vprašanju, ste gotovo seznanjeni z dejavniki, ki vplivajo na redno odvajanje blata. Če pogledamo zelo na kratko, gre za tesno povezano sodelovanje med različnimi ravnmi telesnega delovanja. Na prebavo vplivajo mehanski, hormonski, cirkadiani in še drugi dejavniki. Torej, kako in kdaj bo nekdo odvajal blato, ni samo stvar odvajala, temveč je to posledica kompleksnejših vplivov. Na tem mestu bi vam res priporočila v branje knjigo nemške zdravnice Giulie Enders z naslovom Čarobno črevesje: vse, kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu. Prevedena je tudi v slovenski jezik.

Želodčne težave in glavobol

Odgovarja Tina Bončina, dr. med., mojstrica logosinteze in psihoterapevtka

dr-tina-bončina

Včasih me boli želodec in nato me začne boleti glava, včasih pa me boli glava in nato posledično še želodec. Kako prekiniti to povezavo?

Pri težavah z glavobolom je najpogostejši vzrok dehidracija, pri bolečinah v želodcu pa preveč kisline. V obeh primerih je tako gotovo prvi smiseln ukrep, da popijete večji kozarec vode (ne premrzle) ali še bolje skodelico rastlinskega čaja. Vzemite si tudi nekaj trenutkov zase ter umirite telo z dihanjem in mišično relaksacijo. Če ne gre drugače, si pomagajte z ustreznimi zdravili. Smiselno je, da si tudi beležite situacije, ki so se dogajale pred začetkom bolečin, saj se v njih lahko skriva vzrok simptomov. Poskusite opisati doživljaje, ne fakte: kako ste se počutili in ali vas je takrat kaj obremenjevalo oziroma kaj vas je. To so vsebine, ki nam delajo preglavice in jih lahko neustrezno interpretiramo. Tu se skriva prava rešitev, le poiskati jo moramo. Včasih zmoremo sami, včasih pa potrebujemo pomoč, da nam kdo pomaga pogledati zadeve z druge perspektive.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.