Spolno prenosljive okužbe

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so okužbe, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. Povzročajo jih različne bakterije, virusi ali paraziti. Če jih odkrijemo dovolj zgodaj, so praviloma dobro ozdravljive. Nezdravljene pa povzročajo zaplete in trajne okvare. Poleg tega je zgodnje odkrivanje in zdravljenje SPO pomembno tudi zato, da okužena oseba ne okuži svojih spolnih partnerjev.

Najpogostejše spolno prenosljive okužbe so:

 • klamidija (v zgodnjih stopnjah večinoma ne povzroča simptomov, lahko svetel izcedek iz sečnice, pekoče uriniranje),
 • mikoplazma (v zgodnjih stopnjah večinoma ne povzroča simptomov),
 • gonoreja (spremlja jo gnojen rumenkast izcedek, bolečine pri uriniranju, pri ženskah lahko poteka brez simptomov),
 • sifilis (njegov prvi znak je neboleča razjeda na spolovilu),
 • humani papiloma virus (nekatere vrste HPV povzročajo genitalne bradavice, druge pa so povezane z rakom materničnega vratu),
 • genitalni herpes (se kaže v obliki zelo bolečih mehurčkov, napolnjenih z bistro tekočino, po spolovilu ali zadnjici, kasneje kot razjedice in kraste),
 • trihomoniaza (pri polovici oseb poteka brez simptomov, pri ženskah se lahko kaže z rumenozelenim izcedkom neprijetnega vonja iz sečnice, pri moških lahko penast izcedek iz sečnice ali pekoče uriniranje),
 • HIV,
 • hepatitisa B in C.

Večina teh okužb se prenaša z vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim odnosom in tudi z drugimi vrstami spolnih praks. HIV ter hepatitisa B in C se prenašajo tudi s telesnimi tekočinami (npr. stik poškodovane sluznice s krvjo, predsemensko tekočino in spermo).

Kako prepoznati spolno prenosljivo okužbo

Večina SPO v zgodnjih stopnjah ne povzroča težav, zato se je smiselno testirati za SPO po nezaščitenem spolnem odnosu z 'rizično' osebo.

Vsekakor je potrebno testiranje, če opazite:

 • izcedek iz sečnice pri moških,
 • spremenjen (npr. drugačnega vonja, barve, bolj obilen) izcedek iz nožnice pri ženskah,
 • razjede na spolovilu,
 • srbenje spolovila.

Testiranje za nekatere SPO poteka iz krvi, pri drugih pa je potrebno vzeti bris sečnice oziroma nožnice. Samo na podlagi težav navadno ni mogoče določiti, za katero SPO gre. Po rizičnem spolnem odnosu se priporoča testiranje za vse SPO.

Potek zdravljenja spolno prenosljivih okužb

Klamidijo, mikoplazmo, gonorejo, sifilis in trihomoniazo se zdravi z antibiotiki in so v začetnih stopnjah ozdravljivi.

Genitalni herpes se zdravi z virostatiki, s katerimi se zmanjša in skrajša potek bolezni, se pa genitalni herpes pri okuženem običajno ponavlja.

Genitalne bradavice lahko zdravimo na več načinov: s kremami, z zamrzovanjem ali drugimi načini odstranjevanja.

Okužbo s HIV in hepatitisom uspešno zdravimo z virostatiki, zdravljenje pa je največkrat doživljenjsko.

Preventiva

Pred SPO se lahko delno zaščitimo z uporabo kondoma pri spolnem odnosu.

S cepljenjem se lahko učinkovito zaščitimo pred okužbo s humanim papiloma virusom in hepatitisom B.

Pogosta menjava spolnih partnerjev poveča možnost za okužbo s SPO, zato se v tem primeru še posebej priporoča pazljivost in pogostejše testiranje.

Kako do testiranja?

Na testiranje vas napoti vaš osebni zdravnik. Testiranje izvajajo infektologi ali dermatologi, specializirani za zdravljenje SPO.

Nekateri izvajalci ponujajo tudi brezplačno anonimno testiranje za SPO (v Ljubljani npr. na Kliniki za infekcijske bolezni in na Zavodu RS za transfuzijsko medicino).

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.