Hygge po slovensko – prehrana pozimi

Hygge je umetnost uživanja življenja v vsakem trenutku. Kako si hygee predstavljate pozimi? Če ste pomislili na tople napitke (po možnosti vročo čokolado), tople pletene nogavice in knjigo v roki pred kaminom oziroma ob prižganih svečah, ste nevede ljubitelj hygge.

Hygge je umetnost življenja po dansko. Ta temelji na kakovosti življenja in uživanju v vsakem trenutku, ne glede na to, kaj počnete oziroma kaj jeste. Udobna oblačila, čas za druženje in nega samega sebe, dobra hrana …

 

Ker je tradicionalni hygge glede prehranskih smernic vse prej kot zdrav oziroma zanemarja pomen fizične dejavnosti, se lahko hitro poveča vaša telesna teža. Zato je dobro izbrati nekoliko bolj zdravo različico hygge, ki upošteva smernice uživanja v življenju, vendar z nekoliko bolj zdravimi, predvsem pa lokalnimi živili, ki podpirajo vaše zdravje.

Kakšen bi bil danski način življenja po slovensko?

 

Zajtrk

Ovsena kaša s hruškami in cimetom

Zajtrk - ovsena kaša s hruškami in cimetom

 

Ovsena kaša je dober vir vitaminov skupine B, ki celostno vplivajo na zdravje organizma, na zdravje kože, las, živčevja in gibalnega sistema.

Cink in selen, ki ju vsebuje oves, pripomoreta k hitrejšemu celjenju ran, ki lahko pozimi nastanejo zaradi suhega zraka in nizkih temperatur. Poleg tega sodelujeta pri podpori imunskega sistema.

Hruške zaradi visoke vsebnosti vlaknin pripomorejo k redni prebavi, ki se zaradi manjše fizične aktivnosti v zimskih mesecih navadno upočasni.

Cimet deluje protivnetno in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

 

Kosilo

Brancin z zelenjavo in mladim krompirjem v kosih iz pečice

Kosilo - brancin z zelenjavo in krompirjem

 

Ribe so bogat vir beljakovin, vitaminov skupine B, selena, vitamina D in fosforja, ki lahko prispevajo k zdravemu delovanju mišic in živčevja, trdnosti kosti oziroma podpirajo imunski sistem. 

 

Vitamin D ugodno vpliva na imunski sistem, zdravje kosti in preprečevanje določenih vrst raka. Pozimi, ko smo premalo izpostavljeni soncu, ga je treba zaradi tega in hkrati zaradi njegovega pozitivnega vpliva na čustveno ravnovesje dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Posebej pazljivi morajo biti starostniki, pri katerih najpogosteje pride do pomanjkanja vitamina D.

Za celosten vpliv na organizem naj bo zelenjava čim bolj različne barve. Na primer s papriko vnesemo vitamin C in s korenjem vitamin A.

Če pri pripravi hrane uporabimo repično olje, s tem vnesemo še kakovosten vir maščobnih kislin omega-3, ki delujejo protivnetno.

Krompir je živilo, ki postane nezdravo zaradi priprave. Če mlad krompir samo operemo in spečemo v pečici (ne da bi ga pred tem narezali ali olupili), se v njem ohrani veliko koristnih snovi. Magnezij v krompirju lahko pomaga pri mineralizaciji kosti, delovanju živčno-mišičnega sistema in uravnavanju prebave. Kalij med drugim sodeluje pri vzdrževanju krvnega tlaka in delovanju mišic, tudi srčne.

 

Borovničeva skuta

Zajtrk - skuta z borovnicami

 

Skuta je bogat vir vitaminov skupine B, beljakovin in kalcija. Uživanje skute lahko pozitivno pripomore k normalnemu strjevanju krvi, delovanju živčno-mišičnega sistema in trdnosti kosti.

 

Borovnice so dober vir vitamina C in bogate z antocianini, ki borovnicam dajejo barvo. Z njihovim uživanjem lahko pozitivno vplivamo na imunski sistem, vid, kognitivne funkcije in boj proti prostim radikalom ter zmanjšamo pogostost pojava vnetij.

O primerni prehrani pozimi se posvetujte z dietetikom, farmacevtom ali zdravnikom. Morebitna vprašanja vam lahko pomaga razrešiti tudi pogovor z zdravnikom na daljavo v sklopu zavarovanja Zdravstveni nasvet.

Večerja

Bučna juha z jajcem na oko in ajdovim kruhom, stročji fižol s česnom

Večerja - bučna juha z jajcem

 

Buča in ajda sta bogat vir vitamina A, ki pripomore k zdravju oči, kože in las. V zimskem času prehladnih obolenj je vitamin A ključen za delovanje imunskega sistema. Vitamin A telo dobro vsrka le, če ga zaužijemo v kombinaciji z maščobo (npr. bučna juha s smetano za kuhanje).

Jajce je bogat vit vitaminov skupine B, beljakovin in selena, zaradi česar je eno najpopolnejših živil za zdravje celotnega organizma.

Stročji fižol je bogat vir beljakovin in vlaknin, zato imamo dlje občutek sitosti. Poleg tega z uživanjem stročjega fižola krvni sladkor manj niha, zaradi tega pa manj posegamo po enostavnih ogljikovih hidratih, kar je drugače precej značilno za zimske dni.

V času prehladnih obolenj zelo priporočamo tudi uživanje česna, ki je naravni antibiotik.

 

Pri hygge gre za kakovost življenja po dansko. Morda se tudi zaradi tega prebivalci Danske uvrščajo med najsrečnejše ljudi na svetu. Če združimo zakonitosti zdravega in uravnoteženega prehranjevanja s slovenskimi živili ter z danskim življenjskim slogom hygge, dobimo recept za zadovoljno in zdravo življenje.

O avtorju
Sabina Hamberger
Magistra klinične dietetike
Kot strokovnjakinja s področja dietetike meni, da lahko kakovostno oskrbo prebivalstvu zagotovi le, če se nenehno izpopolnjuje, tako doma kot v tujini. Pri njenem delu jo motivira strast do področja dela, ljubezen do dela s pacienti in nenehna želja po rasti oziroma razvoju, zato redno sodeluje pri različnih projektih.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.