Alergija na cvetni prah

V pomladnem in poletnem času ima mnogo otrok in odraslih simptome preobčutljivosti na cvetni prah trav, zeli, žit, dreves, grmovnic in plevela. Takrat so v zraku namreč visoke koncentracije peloda teh vetrocvetnih rastlin.

Alergija na cvetni prah se kaže kot alergijski rinitis (vnetje nosne sluznice), alergijski konjunktivitis oz. rinokonjunktivitis (vnetje očesne veznice, oz. veznice in nosne sluznice) ali pa kot alergijska astma (vnetje dihalnih poti).

Razvoj alergije na cvetni prah je v veliki meri pogojen z genetsko predispozicijo, zato se alergije pogosteje pojavljajo znotraj družin, obenem pa so zelo pomembni tudi drugi, predvsem okoljski dejavniki.

ZANIMIVOST: Manj alergij opažamo pri ljudeh, ki živijo na podeželju, pri otrocih, ki imajo sorojence, ali pri otrocih, ki so v zgodnjem otroštvu odraščali z domačimi ljubljenčki.

Pojavnost senenega nahoda najvišja pri otrocih in mladih

Ocenjujemo, da 20–30 odstotkov prebivalcev trpi za alergijskim rinitisom.

Pojavnost senenega nahoda je najvišja pri otrocih in mladih odraslih (15–25 let). Z leti simptomi alergijskega rinitisa pogosto pojenjajo, še posebej po 50. letu starosti. Tipični simptomi alergijskega rinitisa so izcedek iz nosu, srbečica, kihanje, srbenje nosu in žrela, zamašen nos, posledično pa tudi slabši voh, okus, manj kakovosten spanec, glavobol in utrujenost.

 

Pri alergijskem konjunktivitisu oz. rinokonjunktivitisu se zgoraj naštetim pridružijo še težave:

  • solzenja oči,
  • otekle veznice,
  • občutka peska v očeh,
  • rdečice oči in
  • srbenja v očeh.

Alergijski rinitis oz. rinokonjunktivitis se zaradi cvetnega prahu peloda tipično pojavlja sezonsko.

O težavah z alergijami in kako si olajšamo seneni nahod, smo govorili v brezplačnem digitalnem posvetu: Alergije spomladi in seneni nahod.

seneni nahod

Diagnoza postavljena glede na tipično klinično sliko

Občasno lahko osebe, ki imajo alergijo na cvetni prah, občutijo podobne težave tudi ob uživanju določenega sadja, zelenjave, npr. ob uživanju jabolk, določenih oreščkov, ob lupljenju krompirja. V tem primeru govorimo o pelodno-prehranski navzkrižni alergiji. Naš organizem odreagira na beljakovine v sadju in zelenjavi, ki so po strukturi podobne tistim v pelodu, kar sproži enak vnetni odgovor in simptome.

Diagnozo postavimo glede na tipično klinično sliko, hkrati pa opravimo kožne vbodne teste, kjer iščemo kožno vnetno reakcijo na tipične alergene. Občasno lahko odvzamemo tudi kri za pregled specifičnih protiteles IgE v serumu.

Zdravljenje alergije na cvetni prah

Alergije na cvetni prah zdravimo z zdravili in z izogibanjem izpostavljenosti alergenom.

  • Izogibamo se sprehodom v sončnem in vetrovnem vremenu (raje po dežju, zgodaj zjutraj),
  • prostore zračimo po dežju ali ponoči,
  • ob visokih koncentracijah peloda v zraku se zadržujemo v zaprtih prostorih,
  • ko pridemo iz sprehoda, se preoblečemo in pogosteje peremo lase.

 

Od zdravil uporabljamo lokalne nosne pršilnike s kortikosteroidi ali kombinacijo antihistaminikov in kortikosteroidov, občasno (za krajši čas) lahko tudi nosne dekongestive. Ob znakih konjunktivitisa uporabljamo kapljice za oči z antihistaminikom, redkeje s kortikosteroidi. Večina pacientov prejme tudi oralne antihistaminike v obliki tablet, ki jih mora jemati dnevno skozi celotno sezono cvetenja. Ta zdravila znižujejo vnetje, ki ga povzroča izpostavljenost cvetnemu prahu.

 

Alergijo na cvetni prah lahko 'ozdravimo' tudi z imunoterapijo. To je terapija, pri kateri v telo dalj časa (ponavadi več let) vnašamo alergen. Sprva so to zelo nizke koncentracije, nato pa koncentracijo postopoma višamo in dosežemo toleranco na ta alergen oz. vsaj omilimo alergijske simptome.

Alergijska astma

Ljudje, ki imajo alergijski rinitis, imajo pogosto (do 40 odstotkov) tudi alergijsko astmo. Gre za alergijsko vnetje sluznice dihalnih poti, ki se kaže z napadi kašlja (pogosto v zgodnjih jutranjih urah), izkašljevanja sluzi, težko sapo, tiščanjem v prsih, piskajočim dihanjem.

 

Nezdravljen alergijski rinitis poslabšuje obvladovanje astme, zato ga je potrebno zdraviti. Astmo zdravimo z vpihovalniki, ki vsebujejo protivnetna zdravila (kortikosteroide) in olajševalce (zdravila, ki širijo dihalne poti). Občasno astmo zdravimo tudi z zdravili v obliki tablet, ob vztrajnih, hudih simptomih, ki ne reagirajo na klasična zdravila, pa tudi z biološko terapijo.

 

Alergijo na cvetni prah je potrebno prepoznati in ustrezno zdraviti, saj lahko pomembno znižuje kakovost življenja. Kadar se pri posamezniku pojavijo opisani simptomi in znaki, je prav, da obišče svojega izbranega družinskega zdravnika, ki ga bo napotil k specialistu alergologu, ki bo s pogovorom, pregledom in preiskavami postavil pravo diagnozo. Predpisal bo ustrezna zdravila, ter ga seznanil z ukrepi, s katerimi si lahko posameznik že sam občutno lajša težave.

V okviru zavarovanja Specialisti+ lahko v primeru zdravstvenih težav lahko svojemu otroku (do 18. leta) omogočite pregled pri specialistu alergologije in drugih specialistih. Preverite kaj krije zavarovanje.

 

Koledar cvetenja vetrocvetnih rastlin

Navzkrižno reaktivni inhalacijski in prehranski alergeni

Vaše telo lahko reagira tudi ob zaužitju nekaterih vrst hrane, kar imenujemo navzkrižne alergije. V spodnji tabeli si lahko ogledate nekatere izmed navkrižnih reakcij med pelodi in hrano. 

Pelod Hrana

leska, breza

lešniki, mandlji, jabolka, češnje, marelice, slive, surovo korenje, zelena

trave

žita, paradižnik, krompir, kivi

pelin, ambrozija, trpotec, kamilica, krišina

komarček, janež, kumina, česen, koriander, paprika, peteršilj, artičoka, regrat, melone, kumare, buče, mango

Vir: Interna medicina, peta izdaja. Ljubljana 2018. Urednika: Mitja Košnik, Dušan Štajer

O avtorju
Polona Mlakar
dr.med., spec. interne med.
Je rojena Ljubljančanka, kjer je obiskovala tako osnovno šolo kot tudi gimnazijo. Po odlično opravljeni maturi se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, katero je uspešno zaključila leta 2009.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.