Akutno vnetje srednjega ušesa – kdaj k zdravniku?

Akutno vnetje srednjega ušesa nastane zaradi slabe prezračenosti srednjega ušesa (navadno zaradi zamašenega nosu) in okužbe z mikroorganizmi v votlinici tik za bobničem. Votlinica je normalno napolnjena z zrakom, ob okužbi pa se napolni s tekočino ali gnojem, kar pritiska na bobnič in povzroča bolečino.

Antibiotiki – da ali ne?

V kolikor je votlinica napolnjena z bistro tekočino, gre za tako imenovano serozno vnetje, ki ne zahteva antibiotičnega zdravljenja, ampak samo lajšanje bolečin in predvsem dobro higieno nosu. Lahko pa se tako vnetje zakomplicira z bakterijsko okužbo in votlinica se napolni z gnojem. Pri takem stanju gre za bakterijsko vnetje, ki ga je treba zdraviti tudi z antibiotiki.

Ko ste v skrbeh, lahko pokličemo Zdravstveni nasvet in zdravniku opišemo simptome in znake. Bolje en obisk pri zdravniku preveč kot en premalo.

Najbolj izpostavljeni so otroci

Bolezen je pogosta predvsem pri dojenčkih in otrocih. Nekaterih otroci so bolj dovzetni in se pri njih vnetje pogosteje ponavlja. Bolezen se pogosto pojavi ob in po prehladnih obolenjih. Simptomi in znaki bolezni so:

  • bolečina v ušesu (otroci se grabijo za uho), lahko izcedek iz sluhovoda,
  • občutek zamašenega ušesa, slabši sluh,
  • pri majhnih otrocih nespecifični znaki: razdražljivost, driska, bruhanje, povišana telesna temperatura.

Starši pogosto že sami ugotovijo, da gre za vnetje srednjega ušesa. Zaradi neutolažljivega joka in bolečine se pogosto odločijo za obisk urgentnega zdravnika. Prav pa je, da se bolezen začne zdraviti z analgetikom (paracetamol) in z gretjem (trak, kapa).

Lajšanje bolečin in dobra higiena nosu

Pri zamašenem nosu je zelo pomemben del zdravljenja vnetja ušesa čiščenje nosu. Za čiščenje svetujemo fiziološko tekočino in nato uporabo nosnega dekongestiva (kapljice za nos). Vse to se dobi v lekarni brez recepta.

Če je otrok starejši od dveh let, ni prizadet, če nima povišane telesne temperature, izcedka iz sluhovoda in če bolečina po paracetamolu popusti, takojšnji obisk pri zdravniku ni potreben in je na mestu opazovanje dva do tri dni.

Znate prisluhniti svojemu telesu? 

Da boste laže prepoznali, kaj vam sporočajo bolečine v posameznih delih telesa smo pripravili več zdravstvenih nasvetov v kategoriji Poslušajte svoje telo

Kdaj k zdravniku ob drugih najpogostejših zdravstvenih težavah

Bolečina v spodnjem delu trebuha

Bolečina v zgornjem delu trebuha

Akutno vnetje srednjega ušesa

Glavobol

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.