Seneni nahod in alergijska astma

Pri senenem nahodu gre za vnetje nosne sluznice zaradi alergenov iz zraka v času cvetenja rastlin. Pogosto je pridruženo tudi vnetje očesne veznice in vnetje sluznice žrela, grla, spodnjih dihal (bronhijev) ali alergijska astma. Ker imamo eno dihalno pot, ki gre od nosu prek žrela, grla, sapnice, bronhijev do malih dihal, se vnetje lahko pojavi na celi dihalni poti.

Najpogostejši simptomi

Simptomi senenega nahoda se lahko kažejo z omejeno prizadetostjo ali pa prizadenejo vsa našteta področja:

NOS: zamašen, slabo prehoden, srbeč, sluzav izcedek, izguba vonja, kihanje.

OČI: srbečica in solzenje, otekle veke in pordela očesna veznica, voden ali sluzast izcedek.

DIHALA (ASTMA): dušenje, tiščanje v prsih, piskanje, kašelj, slabša fizična zmogljivost, zadihanost ob naporu. Slabše je ob prisotnosti alergena ali ponoči oziroma zgodaj zjutraj.

POČUTJE: utrujenost, slabo počutje, zaspanost, glavobol.

Pogosti zapleti zaradi otečene nosne sluznice so vnetje sinusov ali srednjega ušesa, motnje ugriza zaradi dihanja skozi usta, nočne motnje dihanja ali apnea. Pogosto se pojavi občutek zamašenosti ušes zaradi motnje prezračevanja srednjega ušesa (zaradi nedelovanja Evstahijeve cevi ne moremo izenačiti pritiska v srednjem ušesu).

Najpogostejši alergeni pri senenem nahodu: breza, leska, gaber, trave, jelša, cipresovke, oljka, krišina, ambrozija in druge zeli.

Oglejte si tudi posvet o senenem nahodu in alergijah, v katerem se pogovarjamo z asist. dr. Polona Mlakar, dr. med., spec. interne medicine iz Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije v UKC Ljubljana. 

seneni nahod posvet

Najpomembnejša je preventiva

Alergenom se lahko izognete tako, da svoje bivališče zračite šele zvečer ali zelo zgodaj zjutraj. Priporočene aktivnosti zunaj so primernejše po deževju ali pa vsaj zvečer, ko se cvetenje umiri. Najbolj obremenjujoči za ljudi s senenim nahodom so sončni vetrovni dnevi, zato se je o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom dobro prepričati na spletni strani NIJZ.

Ali veste, kako ločiti med prehladom in alergijsko astmo? Preberite v nasvetu. 

Zdravljenje senenega nahoda ali astme

Pomembno je umiriti vnetje, saj dolgotrajno vnetje pušča posledice v smislu kronično otečene in spremenjene sluznice. Terapija poteka lokalno ali sistemsko. 

  • V nosu s protivnetnimi kortikosteroidnimi pršili (lahko v kombinaciji s protialergijskimi), ki jih kupite v lekarni ali prejmete predpisane na recept. Potrebna je redna uporaba, dokler so težave. Pazljivo, dolgotrajna uporaba dekongestivov poškoduje nosno sluznico.
  • V očeh s spiranjem alergenov s fiziološko raztopino ali z uporabo protialergijskih ali protivnetnih kapljic, ki jih prejmete na recept.

V primeru alergijske astme, kadar imate slabšo telesno zmogljivost in večjo zadihanost ob naporu, občutite tiščanje v prsih ali težko dihate, kašljate, v pljučih vam piska, za zdravljenje ni dovolj le uporaba olajševalnih pršil (Ventolin, Berodual N). Pršila delujejo le 4–8 ur s sproščanjem krča dihalnih poti in ne umirijo vnetja, težave po delovanju pršil so enake ali slabše. Če potrebujete olajševalno pršilo večkrat dnevno, pomeni, da je vnetje dovolj močno za uporabo protivnetnih (kortikosteroidnih) pršil prek vdihovalnikov. V tem primeru se je nujno obrniti na zdravnika za pregled. Vsako daljše vnetje lahko privede celo do zelo hudega poslabšanja dihanja in potrebe po bolnišničnem zdravljenju, zato je pomembno pravilno zdravljenje; to je umirjanje vnetja, ne le lajšanje dihanja.

  • Sistemsko zdravljenje poteka s protialergijskimi tabletami – antihistaminiki, ki jih kupite v lekarni ali prejmete na recept.

Kateri alergeni mi škodijo?

Je pomembno vedeti, kateri alergeni vam škodujejo? Je, če imate precej težav in seneni nahod ali astma kvari kakovost vašega življenja. Vaša alergija bo zdravljena enako, ne glede na alergen. A le če veste, kaj vam škodi, se vsaj delno lahko izognete alergenu. Ko pa sezona cvetenja mine, vam lahko pri določenih vrstah alergenov in hujših oblikah alergij alergologi pomagajo z imunoterapijo, da boste imeli prihodnja leta veliko blažjo obliko alergije ali pa bo celo izzvenela. To je mogoče le z alergološkim pregledom in testiranjem, zato je pregled ob močnih alergijskih težavah smiselno opraviti, in sicer zunaj sezone alergije, ko ne potrebujete protialergijskih zdravil.

Seneni nahod je lahko mala občasna zoprnost, lahko pa kar velika in omejujoča težava. Vendar se ga da dobro krotiti in umiriti. Kadar so pridružene še težave z dihanjem, je pravilno zdravljenje vaša investicija v dobro zmogljiva pljuča.

Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.