Kako ločiti med prehladom in senenim nahodom

V času epidemije s koronavirusno boleznijo cvodi-19 smo ljudje postali zelo pozorni na vse simptome in znake, ki se pojavijo in bi lahko pomenili okužbo. Med drugim so znak okužbe s covid-19 tudi izcedek iz nosu ali zamašen nos, izguba vonja ter bolečine v žrelu. Ti simptomi in znaki, ki so značilni tudi za ostala virusna obolenja, se prepletajo s simptomi in znaki, ki jih povzročajo alergije na pelode rastlin.

Ravno alergije so v tem letnem času zelo pogoste in posledično pri bolnikih ob trenutni epidemiološki situaciji povzročajo strah in zaskrbljenost. Da bi lažje razločili med obema stanjema, bom v nadaljevanju opisala podobnosti in razlike v poteku enega in drugega.

Kako vemo, da gre za prehlad?

Prehlad je najpogostejša okužba v vseh starostnih obdobjih. Odrasla oseba za prehladom povprečno zboli tri- do petkrat letno, otroci pa še pogosteje. Povzroča ga lahko preko 200 različnih virusov.

Okužba se prenaša z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku po tem, ko obolela oseba kihne ali zakašlja, lahko pa tudi z dotikanjem okuženih površin in prenosom v usta ali nos. Okužba se hitro širi v zaprtih kolektivih. Družinski člani običajno zbolevajo v razmiku enega do pet dni.

Diagnozo običajno postavimo s kliničnim pregledom, zdravimo pa le simptomatsko, torej z lajšanjem motečih simptomov. Med simptomi so najizrazitejši izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, praskajoče in pekoče bolečine v žrelu, solzenje oči, suh kašelj, lahko tudi blago povišana telesna temperatura in blag glavobol.

Zdravljenje prehlada

Pri zdravljenju je pomemben počitek, dobra hidracija, pomagamo si lahko z grgranjem tople slane vode, z izpiranjem nosu s fiziološko raztopino, inhalacijami ter uporabo nosnih dekongestivov.

Gre za benigno stanje, ki mine samo od sebe, redko pa se zaplete na primer z vnetjem sinusov ali srednjega ušesa, akutnim poslabšanjem astme ali okužbo spodnjih dihal.

Prehlad običajno traja sedem dni, simptomi so najintenzivnejši med drugim in četrtim dnevom bolezni. Nato postopoma izzvenijo. Pri 25 % bolnikov ostane trdovraten kašelj, ki lahko traja še več tednov.

Kako vemo, da nas muči seneni nahod?

Seneni nahod ali alergijski rinitis imenujemo skupek simptomov in znakov, ki se pojavljajo pri preobčutljivih osebah po stiku z alergeni, ki jih vdihnejo.

Alergeni so sicer neškodljive snovi, na katere se bolnikov imunski sistem neustrezno in burno odzove. Inhalacijski alergeni so lahko tisti iz zunanjega okolja (pelodi trav, dreves, zeli ter plesni) ali iz notranjega okolja (pršice, žuželke, živalski izločki, glive ter plesni).

Glede na tip alergena ločimo sezonski ali celoletni alergijski rinitis. Sum postavimo z natančno anamnezo ter kliničnim pregledom, dokončno diagnozo pa potrdimo s kožnimi vbodnimi testi in krvnimi preiskavami z dokazovanjem protiteles proti specifičnim alergenom. Te preiskave izvaja alergolog ali otorinolaringolog.

Bolezen se kaže s kihanjem, zamašenim nosom, vodenim izcedkom iz nosu, občutkom srbenja v nosu, očeh, ustih in žrelu, lahko tudi po koži, veznice so pordele, oči se solzijo, lahko se pojavi oslabljen voh, kašelj in pri hujšem poteku še glavobol.

Bolezen je benigne narave, lahko pa močno slabša kvaliteto življenja. Težave običajno trajajo daljši čas. V primeru sezonskega rinitisa težave sovpadajo s cvetenjem določenih rastlin, v primeru celoletnega rinitisa pa s stikom z znanim alergenom.

Oglejte si posvet o senenem nahodu in alergijah, v katerem se pogovarjamo z asist. dr. Polona Mlakar, dr. med., spec. interne medicine iz Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije v UKC Ljubljana. 

Zdravljenje senenega nahoda

Praviloma zdravimo le moteče simptome – uporaba sistemskega antihistaminika, nosnega dekongestiva ali kortikosteroidnega pršila ter antihistaminika v obliki kapljic za oči.

V primeru hudih težav je v določenih primerih možna tudi imunoterapija, torej zdravljenje z izpostavljanjem majhnim odmerkom alergenov v obliki podkožnih injekcij ali zdravil, ki jih bolnik zaužije z namenom, da se telo nanje »navadi« in postanejo simptomi blagi.

Simptomi se precej prekrivajo

Simptomi in znaki prehlada ter senenega nahoda se precej prekrivajo, vendar pa je vseeno mogoče opaziti tudi kar nekaj razlik, ki so nam v pomoč pri postavljanju diagnoze.

PREHLAD SENENI NAHOD

IZCEDEK IZ NOSU

sprva voden, nato rumen ali zelen

voden izcedek

ZAMAŠEN NOS

pogosto

pogosto

IZGUBA VOHA

lahko

lahko

KIHANJE

pogosto

pogosto

SRBENJE V NOSU

redko

izrazito

BOLEČINE V ŽRELU

pogosto

bolj srbenje, praskanje

SOLZENJE OČI

lahko

pogosto

VNETE VEZNICE

/

pogosto

KAŠELJ

pogosto

običajno v povezavi z astmo

VROČINA

lahko

/

GLAVOBOL

blag

blag ob hujšem poteku

TRAJANJE

7-14 dni

lahko več mesecev – sezonsko pojavljanje ali ob izpostavitvi znanemu alergenu

ZBOLEVANJE DRUŽINSKIH ČLANOV

pogosto

/

Predvsem moramo biti pozorni na trajanje in potek bolezni, na morebitno sezonsko pojavljanje, na izcedek iz nosu, ki se pri obeh razlikuje, na prisotnost vročine ter širjenje bolezni v istem gospodinjstvu. Tudi odziv na uporabo antihistaminika nam je lahko nekoliko v pomoč. Če smo v dilemi in si z omenjenimi predlogi težav ne moremo omiliti, je prav, da se obrnemo na izbranega družinskega zdravnika, ki bo po pregledu postavil diagnozo in ustrezno ukrepal.

Na spletnih straneh ARSO in NIJZ je mogoče dobiti informacije o obremenjenosti zraka z alergeni, na spletu so dostopni tudi koledarji cvetenja.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.