Benigne spremembe na rodilih

Obisk ginekologa je vedno stresen dogodek. Vsaka od nas drži pesti, da bo vse dobro. Kadar pa na pregledu odkrijejo spremembe, nas zaskrbi. Prav ta začetni šok nam navadno prepreči, da bi sproščeno poslušale razlago zdravnika.

Obisk ginekologa je vedno stresen dogodek. Vsaka od nas drži pesti, da bo vse dobro. Kadar pa na pregledu odkrijejo spremembe, nas zaskrbi. Prav ta začetni šok nam navadno prepreči, da bi sproščeno poslušale razlago zdravnika.

V tem prispevku bom opisala najpogostejše benigne oziroma nenevarne spremembe na rodilih. Ločimo zunanje in notranje spolne organe.

Zunanji spolni organi

Med zunanje spolne organe spadajo vulva z velikimi in malimi ustnami, ščegetavček, vhod sečnice, vhod v nožnico in začetni del nožnice.

Na tem področju lahko opazujemo nepravilnosti v simetriji malih ustnic, kožne spremembe, kot so kožni izrastki, znamenja, spremembe v kvaliteti kože in sluznice (atrofija), vidimo posledice kroničnih vnetij (psoriaza, forunkli), okužbo z bradavicami. Najpogosteje se pojavljajo pecljati izrastki in vnetja žlez z zamašenimi izvodili.

Tukaj je potrebno opraviti natančen ginekološki pregled, ki obsega pregled zunanjega spolovila, bimanualni pregled in pregled v spekulih.

Večina opisanih sprememb ne potrebuje nujnega zdravljenja, samo nasvet glede pravilne nege in opazovanje. Le v primeru vnete, zamašene, močno povečane in boleče žleze se opravi urgentni kirurški poseg in predpiše antibiotično zdravljenje.

Notranji spolni organi


Med notranje spolne organe spadajo maternica z jajcevodi, jajčniki in zgornji del nožnice, kamor sega maternični vrat. Za diagnostiko je potrebna ultrazvočna preiskava, bimanualni pregled in pregled v spekulih.

Ultrazvočno lahko ločimo spremembe na jajčnikih in določimo, ali so to funkcionalne ciste, zastojni folikli, rumeno telesce, endometriomi, dermoidi, lahko vidimo gnojno cisto/absces, glede na lego jajčnika in maternice lahko sklepamo na zarastline.

Ultrazvok

Jajcevodov

Jajcevodov večinoma ne vidimo, razen kadar so napolnjeni s tekočino in zamašeni (hidrosalpinks, tuboovarijski absces). V njih se najpogosteje pojavi zunajmaternična nosečnost.

Pri maternici ločimo mišični del, kjer se pojavljajo miomi ali adenomioza, ter sluznični del, kjer lahko opazujemo polipe in hormonsko neravnovesje. Posebej lahko pregledamo maternično telo in vrat, ugotavljamo lahko razvojne nepravilnosti (pregrada, dvojna maternica …). Predel za maternico se imenuje Douglasov prostor. To je najnižji del trebušne votline, kjer se zazna prosta tekočina v trebušni votlini, ki je lahko posledica različnih procesov.

Pogosto moramo pacientkam na pregledu podati veliko informacij. Pomembno je, da si vzamemo čas in jim razložimo pomen sprememb, ki smo jih odkrili. Niso vse nevarne, večina jih potrebuje le pogostejše spremljanje. Ukrepanje pa šele, ko se pojavijo težave z močnejšimi krvavitvami, bolečinami, ali kadar spremembe hitro rastejo.

Miom

Miom je benigen tumor, sestavljen iz mišičja in veziva. Njegova velikost, številčnost, oblika in lega so lahko zelo različne. Na njihov pojav vpliva genetska nagnjenost, rasa, prehrana in hormonske motnje. Najpogosteje se pojavlja med 30. in 45.letom; približno ena petina žensk v rodni dobi ima miom.

Zdravljenje je potrebno takrat, ko se pojavijo simptomi ali kadar miom vpliva na plodnost. Težave, ki lahko nakazujejo prisotnost mioma, so močne menstrualne krvavitve, bolečine, krči, pritisk na mehur, črevo ali bolečine v križu. Miom zdravimo kirurško, tip ali vrsto operacije pa določimo glede na lego mioma. Možen je tudi konservativen pristop z opazovanjem ali zdravljenjem z zdravili.

benigne-spremembe-tumor

Ultrazvočne kontrole določamo glede na starost pacientke (rodna doba, želja po zanositvi, predmenopavzno obdobje, menopavza), dodatne preiskave, ki jih opravimo (kontrola krvi in markerjev), ter glede na terapijo, ki jo predpišemo, in individualno glede na dodatne težave posameznice.

Cista

Cista je splošen izraz za kroglasto formacijo, ki ima ovojnico in vsebino različne gostote, najpogosteje tekočino. Cista na jajčniku je lahko funkcionalne narave, kar pomeni, da se pojavi zaradi ovulacije in po menstruaciji izgine. Občasno lahko ta vrsta ciste vztraja tudi nekaj ciklov in povzroča nevšečnosti z izostankom menstruacije ali medcikličnimi krvavitvami.

Poznamo tudi čokoladno cisto ali endometriom, ki je posledica endometrioze na jajčnikih, in dermoid, ki je benigen germinativen tumor. Vse opisane ciste so benigne narave, vendar obstaja določen odstotek možnosti, da se spremenijo v nevarnejšo obliko, zato jih je pomembno spremljati.

Za kirurško zdravljenje se odločimo, ko ciste presežejo določeno velikost (od 4 cm dalje), saj je takrat večja možnost, da se spremenijo v nevarnejšo obliko, ali ko začnejo povzročati težave. Te se kažejo kot bolečina v spodnjem delu trebuha, neredni menstrualni cikli ali težave z zanositvijo.

Polip

Polip je izrastek na sluznici, v našem primeru na sluznici maternice. Velikost in lega sta lahko različni, najpogosteje se nahajajo v vrhu maternice in so veliki do 15 mm. Nastanejo kot posledica hormonskih motenj, presežka estrogena in nezadostnega delovanja progesterona.

izrastek-na-sluznici-polip

Del sluznice, ki se ne izloči ob menstruaciji, se nalaga in sčasoma razvije lastno prekrvavitev, kar povzroči aktivno rast. Težave se izkazujejo v različnih stopnjah, od nobenih težav do močnih in podaljšanih krvavitev, ki pripeljejo do hude slabokrvnosti, krčev in boleče menstruacije, neplodnosti ter zgodnjih splavov.

Nagnjenost k benignim spremembam na rodilih je lahko rasno, genetsko in prehransko pogojena. Prav je, da se ženske naučimo opazovati in poslušati svoje telo, saj tako v večini primerov pravočasno ukrepamo in opravimo pregled pri ginekologu.

Redni pregledi so pomembni! Prav tako je pomembno, da smo zdravniki pripravljeni na enostaven način razložiti, usmeriti in pomiriti pacientko.

O avtorju
Katja Milićević
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Sem Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Leta 2004 sem zaključila medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sekundarij in specializacijo sem opravila v Univerzitetnem kliničnem centru, na Ginekološki kliniki in v Porodnišnici Ljubljana.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.