Dopusti in potovanja v nosečnosti

Zdrava nosečnica, opremljena z informacijami, gre lahko na dopust, potep ali na potovanje.

Pred načrtovanim dopustom naj nosečnice preverijo svoje zdravstveno stanje, epidemiološko stanje in zdravstveni sistem v krajih, kamor so namenjene, ter poskrbijo za ustrezna turistična in zdravstvena zavarovanja – zavarovanje za primer, da na pot ne bi mogle, ter zavarovanje za zdravstvene storitve v kraju počitnic in za prevoz v domovino, saj se zdravje nosečnice lahko hitro spremeni.

Potrebna je dobra priprava

Za zmanjšanje možnosti težav je dobro dopust pametno načrtovati in se nanj temeljito pripraviti.

Glavni pogoj, da začnejo nosečnice razmišljati o dopustu in potovanjih, je, da so popolnoma zdrave in nimajo dejavnikov tveganja za zaplete v nosečnosti. Nosečnice, ki so v bolniškem staležu, tudi če se počutijo dobro in imajo dovoljenje za sprehode, morajo ostati v kraju bivanja. Tudi za nosečnice, ki so imele v predhodnih nosečnostih zaplete, je smiselno, da se dopustu v času nosečnosti odpovejo.

Čas dopusta je treba načrtovati glede na višino nosečnosti in letni čas, destinacijo, način potovanja in prevozna sredstva. Pred potovanjem se morajo dobro seznaniti s stanjem v kraju, kamor so namenjene, predvsem glede zdravstvene službe in epidemiološkega stanja.

Na dopustu in potovanjih se pojavljajo številne tegobe – zastoji v prometu, odpovedi ali zamude poletov, gneča, neustrezne nastanitve in hrana, zastrupitve, okužbe, poškodbe, pomanjkanje zasebnosti, umazana stranišča itn. Nosečnice vse te tegobe bistveno težje prenašajo, zlasti če je z njimi še majhen otrok. Zato naj nosečnice dobro premislijo, ali si res želijo iti na pot.

Najbolje je razmišljati o dopustu in potovanju v relativni bližini doma, v krajih, ki jih poznajo in imajo vsaj solidno zdravstvo. Ste v dvomih in bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

Najprimernejši čas za potovanje v nosečnosti

Višina nosečnosti

V prvem trimesečju, do 12. tedna, je nosečnicam pogosto slabo, bruhajo, ne diši jim določena hrana, občutljive so za vonjave. To je tudi čas povečanega tveganja za krvavitve in spontane splave, zato je odsvetovano potovanje v kraje, kjer je slaba zdravstvena oskrba. Ob slabem počutju je že pakiranje zoprno, kaj šele potovanje.

Drugo trimesečje je najprimernejši čas za oddih in morebitna potovanja, seveda le za zdrave nosečnice, ki jim ne grozi prezgodnji porod ali kakšen drug zaplet.

V zadnjih mesecih nosečnosti se je treba umiriti in pripraviti na prihod novega člana. V teh mesecih se pogosteje pojavi utrujenost, slabše spanje, težje gibanje, pa še možnost za začetek poroda. Zato svetujemo, da so nosečnice vsaj mesec dni pred pričakovanim terminom doma, sicer jih porod lahko preseneti kje drugje.

Letni čas

Za nosečnice je dobro, da se izogibajo potovanjem na vrhuncu sezone, saj je takrat gneča največja. Pogosto sicer obstajajo prednostne vrste za nosečnice in družine z majhnimi otroki, npr. pri prevozih, vendar na to ne gre računati.

Pametno je izbrati mesece, ko je vreme v kraju dopustovanja stabilno in so temperature ugodne, da ni zelo vroče ali hladno. Nosečnice pogosto težko prenašajo vročino, zato je za glavne poletne mesece bolje izbrati počitnice v hribih, na podeželju, ob jezerih ali ostati doma. Za oddih na Jadranu pa so najprimernejši meseci maj, junij, september in oktober.

Način potovanja

Ne glede na prevozno sredstvo velja, da se je dobro na pot odpraviti spočit, na poti pa imeti redne odmore z gibanjem in redne obroke lahke hrane. Predvsem je treba piti dovolj tekočine (najbolje vode). Med daljšim sedenjem je priporočljivo gibanje (npr. kroženje) s stopali in zapestji, premikanje prstov na nogah in rokah in nošenje udobnih oblačil in obutve. Dobro je, da je v vozilu svež zrak (prezračevanje) in primerna temperatura.

 • Avto – če se nosečnica dobro počuti, lahko vozi, na splošno pa je veliko bolje, da je sopotnica. Odsvetujemo daljša potovanja. Pri potovanjih, ki trajajo več kot dve uri, svetujemo pogoste postanke s krajšimi sprehodi. Obvezna je uporaba varnostnega pasu.
 • Letalo – potovanje z letalom ni nevarno za nosečnico ali plod, je pa na višini povečano sevanje, kar pri krajših potovanjih ni problematično. Pri poletih, daljših od dveh ur, svetujemo sprehode po letalu in redno razgibavanje nog. Nosečnicam svetujemo, da si rezervirajo sedež ob prehodu, da bodo lahko večkrat vstale in šle na sprehod po letalu oziroma na stranišče. Lahko si obujejo kompresijske nogavice. S sprehodi in nogavicami bodo zmanjšale otekline nog in tveganje za tromboze. Pomembno je pitje dovolj velike količine vode.

Potovanja z letalom so odsvetovana v zadnjem trimesečju. Pred nakupom vozovnice se je dobro prepričati, do katerega tedna letalska družba nosečnicam dovoli leteti. Nosečnice naj ne pozabijo izračunati, koliko noseče bodo ob povratku. Po 28. tednu nosečnosti večina družb zahteva zdravniško mnenje, da je potovanje varno. Po 37. tednu pa vse družbe odklanjajo nosečnice, nekatere že po 34. tednu. Za nosečnice z dvojčki je smiselno, da so še bolj previdne.

 • Ladja, trajekt – nosečnice imajo bolj občutljive želodce in pogosteje morsko bolezen, zato nekatere težko prenašajo pot po vodi. Pred odhodom na križarko naj se prepričajo, ali sprejemajo nosečnice in kakšna zdravstvena oskrba je na voljo.
 • Vlak – je zelo primerno sredstvo za potovanje v nosečnosti.
 • Kolo – je odsvetovano, tudi za krajše poti.

Kraji potovanj in dopustov

Nosečnice naj se odpravijo tja, kamor si želijo. Seveda, če je dosegljivo in varno, nikakor pa ne v daljne kraje za vsako ceno. Ti bodo počakali.

Pred odhodom naj razmislijo, kako se bodo vrnile, če bodo težave, in kje bodo dobile pomoč. Zapišejo naj si podatke o najbližjih zdravstvenih ustanovah za morebiten nujni pregled.

V vsakem kraju je treba preveriti, ali je voda iz vodovoda pitna. Če obstaja dvom, naj nosečnice raje pijejo ustekleničeno ali prekuhano vodo. Pazijo naj na hrano, da bi preprečile okužbe in potovalne driske.

 • Obmorska letovišča – svetujemo izogibanje gneči in vročini. Na plažo naj se nosečnice odpravijo zjutraj ali pozno popoldan. Plavanje v morju in bazenih je primerno, a ne v času opoldanske vročine.
 • Otoki – dopust na otokih je odsvetovan, saj je pot zahtevna in vrnitev domov v primeru težav lahko zapletena in dolga. Zdravstvena oskrba na manjših otokih je lahko slabša.
 • Toplice – so primerne za dopust, izogibati se je treba vročih bazenov (jacuzzi) in savn. Masaže za nosečnice niso nevarne, če jih opravljajo usposobljeni maserji.
 • Hribi – odsvetujemo poti v visokogorje in bivanje na nadmorski višini nad 1500 metrov (razen za tiste, ki so navajene, ker na taki višini živijo).
 • Podeželje – je primerno za sproščen dopust. Previdnost je potrebna pri zauživanju hrane, ki ni veterinarsko pregledana, zlasti mlečnih in suhomesnatih izdelkov.
 • Velika mesta – znajo biti naporna za nosečnice. Načrtujejo naj dovolj počitkov.
 • Eksotične dežele – so zanimive, a imajo veliko pasti.

Povsod je treba paziti in prilagoditi telesne aktivnosti in napore. Nosečnice potrebujejo več počitka. Odsvetovane so vse aktivnosti, kjer je večje tveganje za poškodbe. Izogibati se je treba vsem nepotrebnim stresnim situacijam.

Priprava, preden se odpravite na pot

Nekaj dni pred odhodom svetujemo obisk ginekologa (če pregleda ni v rednem programu, predlagamo, da se oglasijo v samoplačniški ambulanti), kjer se oceni tveganje za zaplete. Ginekolog in nosečnica se pogovorita o morebitnih zapletih, ki so odvisni od višine nosečnosti in zdravstvenega stanja nosečnice. Če se ugotovi, da nosečnica ni popolnoma zdrava ali je podvržena zapletom, odsvetujemo odhod na pot. Ginekolog po presoji svetuje preiskave, zlasti je smiselno, da se izmeri dolžina materničnega vratu. Po pregledu ginekolog napiše mnenje, ali je potovanje varno.

Potovanja v kraje, kjer je potrebno prehodno jemanje zdravil ali cepljenje, nosečnicam odsvetujemo.

Nosečnice naj na pot vzamejo:

 • vso dokumentacijo o nosečnosti (materinsko knjižico, izvid krvne skupine in druge izvide), kartico zdravstvenega zavarovanja, dodatna zavarovanja. Pozanimajte se, kaj zavarovanje krije in do kakšne višine;
 • potovalno lekarno – obliže, paracetamol, sredstvo proti alergijam, ki ga v lekarni dobite brez recepta, mazilo proti pikom, kremo za sončenje, sredstvo proti insektom, vitamine za nosečnice, probiotike (za primer driske). Če nosečnica jemlje zdravila, jih mora imeti dovolj za ves čas potovanja. Svetujemo, da vzamete s seboj razkužilo ali razkužilne robčke;
 • glede na epidemiološko stanje je treba imeti s seboj zaščitne maske in rokavice.

Nosečnice naj poskrbijo za varnost, saj jim že manjša neprijetnost lahko pokvari dopust. Bolje je načrtovati manj zahtevne poti, ki pa so vseeno zanimive in prijetne. Vsem želimo prijeten dopust ali potovanje.

Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.