Rak ustne votline

Za maligna obolenja ali raka je značilna nenormalna in nenadzorovana rast telesnih celic. Lahko se pojavi kjerkoli v telesu. Rakaste celice na začetku prodirajo v okolno tkivo, lahko pa se s krvjo ali limfo prenesejo v druge dele telesa (metastazirajo). Tako nastanejo zasevki ali metastaze. V ustni votlini je več različnih tkiv: sluznica, mišice, kosti, zobje, žleze slinavke, živci in žile. Celice teh tkiv se lahko potencialno spremenijo v maligne, kar vodi do raka ustne votline.
Povezana področja

Pogostost raka ustne votline

Rak ustne votline predstavlja približno tretjino rakov, ki so na področju glave in vratu. Na novo jih v Sloveniji odkrijemo približno 400–450 vsako leto.

V primeru raka ustne votline zavarovancem Zobje+ izplačamo denarno nadomestilo v višini 5.000 EUR, če se pojavi potreba po protetiki.

Najpogostejši so epitelijski tumorji. Največkrat (v več kot 90 %) se pojavlja ploščatocelični karcinom sluznice. Ponavadi ga odkrijemo na jeziku, ustnem dnu ali na alveolarnem grebenu zgornje in spodnje čeljusti.
 

V ustih najdemo druge vrste rakov, kot so:

  • adenokarcinom, ki nastane v žlezah slinavkah,
  • sarkom, ki se lahko razvije iz kosti, hrustanca in mišic,
  • maligni melanom, ki se na področju ust pojavi največkrat na ustnici in nastane iz melanocitov, ter
  • limfom, ki se lahko pojavi tudi v ustih.
     

Ti predstavljajo slabih 10 odstotkov rakov ustne votline.

Dejavniki tveganja za nastanek raka v ustni votlini

Ploščatocelični karcinom sluznice se večinoma pojavi pri moških, starejših od 50 let, običajno pri kadilcih in pivcih alkohola. V zadnjih letih se med obolelimi povečuje delež žensk, kar lahko pripišemo pogostejšemu kajenju in prekomernemu uživanju alkohola med ženskami.

Pri starejših sta glavna dejavnika tveganja za nastanek raka v ustih kot že rečeno alkohol in tobak. Pri mlajših pa je ponavadi vzrok okužba s humanimi papiloma virusi (HPV).

Simptomi in znaki raka ustne votline

Na ustnega raka pomislimo, ko opazimo večje tvorbe nepojasnjenega vzroka ali razjede, ki se ne zacelijo v nekaj tednih. Prisotni so lahko drugi nespecifični znaki, kot so spremembe v govoru, nenamerno hujšanje, oteženo požiranje, mravljinčenje in krvavitve v ustih ter težave pri odpiranju ust.

V zgodnjih fazah razvoja raka ponavadi ne občutimo bolečin in večjih težav, zato ga zlahka spregledamo. Te se začnejo šele, ko začne rak povzročati vnetje ali pritisne na živec.

Maligna sprememba lahko raste mesece ali celo leta, preden se pojavijo prvi simptomi.

V ustih se rak lahko pokaže kot belkasta (levkoplakija) ali rdečkasta (eritroplakija) sprememba na sluznici. Ta znaka sta precej pogosta in se pojavljata pri različnih stanjih v ustih – sama po sebi torej ne pomenita, da gre zagotovo za raka. Ob pojavu eritroplakije je nujen pregled pri specialistu.

 

Rak ustne votline

Zgodnje odkrivanje raka ustne votline

Če opazite kakšno od zgoraj napisanih sprememb, je priporočljivo, da obiščete zobozdravnika, ki vas bo pregledal in ustrezno obravnaval. Pregled pri zobozdravniku je še posebej nujen, če sprememba ne izgine v treh tednih ali če ste kadilec oziroma pogosto uživate alkohol.

 

Največkrat se rak ustne votline odkrije med rednimi preventivnimi pregledi. Zato je izredno pomembno, da vsak obišče zobozdravnika vsaj enkrat letno. Če bo zobozdravnik posumil na raka, bo pacienta napotil k specialistu.

Z zavarovanjem Zobje+ se izognite doplačilom ob obisku zobozdravnika.

Na podlagi odvzetega vzorca in histološke preiskave se ugotovi, ali je sprememba maligna, in če je, sledijo dodatne preiskave. Regionalne bezgavke se pregledajo z ultrazvokom, pregleda se splošno zdravstveno stanje in naredi potrebna slikovna diagnostika z magnetno resonanco (MRI) ali računalniško tomografijo (CT).

Zdravljenje raka ustne votline

Zdravljenje se izvaja v bolnišnici. Načrtujejo in izvajajo ga različni specialisti. Obstaja več načinov zdravljenja:

  • kirurško,
  • radioterapija,
  • kemoterapija.

 

Način je odvisen od velikosti raka, stadija in pacientovega splošnega zdravja. Včasih je dovolj, da se sprememba kirurško izreže skupaj z varnostnim robom, v težjih primerih pa je potrebna kombinacija terapevtskih metod.

Zdravljenje je običajno lažje, če se rak odkrije v zgodnji fazi.

ZOBJE- DIGITALNI POSVET

Usta imajo veliko pomembnih funkcij, med katere spadajo tudi požiranje, žvečenje, dihanje in govorjenje. Zato je pomembno, da te funkcije med zdravljenjem ohranimo in pacientu povrnemo ustrezen izgled. Pri bolj napredovalih rakih lahko nastanejo večje nepravilnosti, in v teh primerih je potrebna presaditev kože, mišic in kosti. Za povrnitev ustreznega izgleda in žvečenja se lahko vstavijo tudi implantati, ki omogočajo nadomestitev zob s fiksnoprotetičnimi rešitvami ali pomagajo pri stabilizaciji proteze.

 

Končni rezultat zdravljenja je odvisen predvsem od pravočasne diagnoze. Če raka v ustih odkrijemo v zgodnji fazi, je ozdravljiv v več kot 90 odstotkih. V teh primerih je potrebno manj agresivno zdravljenje. Pri napredovalih rakih sta petletno preživetje in kakovost življenja bistveno slabša.

Skrb za zdravje ‒ preventiva

Za vse vrste rakov velja, da tveganje zmanjšamo tako, da se izogibamo vzročnim dejavnikom. V primeru raka ustne votline so to predvsem tobačni izdelki in alkohol. Rak, ki nastane v predelu ustnic, je največkrat povezan z izpostavljenostjo ultravijoličnim žarkom, zato je prekomerno sončenje odsvetovano. Pomembni so tudi fizična dejavnost, zdrav življenjski slog in skrb za ustno higieno. Vsaj enkrat na leto je treba obiskati zobozdravnika, ki bo poleg pregleda zob in dlesni poskrbel tudi za zgodnje odkrivanje sprememb v ustih.

O avtorju
Tomaž Ivanušič
dr. dent. med.
Diplomiral je leta 2017 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2018 je bil kot edini Slovenec izbran v skupino 16 perspektivnih mladih zobozdravnikov z vsega sveta in se udeležil dodatnih izobraževanj s področja estetike na Portugalskem. Svoje delo opravlja na Kliniki DMD. Pri svojem delu združuje strokovnost, najsodobnejšo tehnologijo in osebni pristop do vsakega pacienta. Sodeluje tudi s podjetjem Fotona, ki je vodilno na področju medicinskih laserjev. Dela v razvoju zobozdravstvenih laserjev in izobražuje preostale zobozdravnike po svetu. Predaval je na številnih domačih in svetovnih kongresih. Končal je podiplomski študij laserskega zobozdravstva na Akademiji za laserje in zdravje v Ljubljani, ki ga bo nadaljeval na Katoliški univerzi Srca Jezusovega (Universita Cattolica del Sacro Cuore) v Rimu.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.