Za slikovno diagnostiko

se uporabljajo različni viri valovanj, med katerimi so najbolj znani rentgenski žarki. Najpogosteje se uporabljajo rentgen, magnetna resonanca, računalniška tomografija in ultrazvok.

Kaj pomeni MR, CT, RTG ali UZ?

Zdravnik vas pri postavljanju diagnoze napoti na eno ali več slikovnih preiskav. Pogosto o teh govori kar s kratico – MR, CT, RTG, UZ. Ali veste, kaj vsaka od teh kratic pomeni?

Ultrazvok (UZ)

Ultrazvok je povsem neinvazivna slikovna preiskava s pomočjo hitrega zvočnega valovanja. Valovi se različno odbijajo od posameznih snovi v telesu, kar naprava pretvori v sliko. Z uporabo različnih sond, frekvenc in valovanja dobimo vpogled v tkiva tik pod kožo ali v organe globoko v telesu. Med najpogostejšimi so ultrazvok trebuha, vratnih žil, arterij in ven, ultrazvok sklepov, ščitnice in dojk. Primeren je tudi za nosečnice.

Rentgen (RTG)

Rentgensko slikanje je ena najpogostejših slikovnih preiskav, s katero odkrijemo zlome kosti, utesnitve živcev, poapnelost sklepov in žil, tumorje, kronične spremembe pljuč in podobno. Opravlja se s pomočjo rentgenskih žarkov in sevanja, ki zaradi različne gostote tkiv v telesu pusti značilno sliko. Pri zmerni uporabi rentgena količina sevanja za človeka ni škodljiva, zato je strah odveč.

Magnetna resonanca (MR)

Magnetna resonanca je slikovna preiskava, ki se opravi s pomočjo magnetnega polja, radijskih valov in računalniške tehnologije. Zelo dobro pokaže notranjost glave, hrbtenice in mehkih tkiv v telesu (mišice, notranji organi, žile, vezi …), slabše pa prikaže kosti. Običajno jo opravimo, ko nam CT ali ultrazvok ne podata jasne slike.

Računalniška tomografija (CT)

Pri CT preiskavi gre za nadgradnjo rentgenskega slikanja, kjer dobimo tridimenzionalno sliko opazovanega dela telesa. Zaradi boljšega kontrasta se bolje vidijo različna tkiva, kot so kosti, mišice in maščoba. Pogosto se uporablja za prikaz notranjih organov, možganov, sinusov in hrbtenice. Z uporabo kontrastnega sredstva pa se odlično vidi tudi stanje žil (CTA angiografija).

Hitro na vrsti za radiološko slikanje

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje je termin za radiološke preiskave na voljo že v nekaj dneh.

Pokličite Zdravstveno točko, kjer vam bomo uredili obisk radiološke ambulante s sodobno opremo in preverjenimi izvajalci.

Sodelujemo s široko mrežo izvajalcev po Sloveniji, kjer lahko opravite lahko vse najpogostejše radiološke preiskave:

  • ultrazvok (UZ)
  • rentgen (RTG)
  • magnetna resonanca (MR)
  • magnetno resonančna angiografija (MRA)
  • računalniška tomografija (CT)
  • CT angiografija (CTA)
  • endoskopski ultrazvok
  • UZ voden poseg ali biopsija
  • aplikacija z RTG

Vse informacije o preiskavah, ki so na voljo, dobite v Zdravstveni točki.

Pri radiologu hitro na vrsti.
Brez dodatnih stroškov.

Če imate zavarovanje
Specialisti, Specialisti+ ali Specialisti Nezgoda.

VEČ O ZAVAROVANJU

Izkušnje zavarovancev

Kristina

Zaslužijo si 10+, vzamejo si čas za vsakega pacienta posebej!

Matej

Imel sem občutek, kot da se ukvarjajo samo z menoj. Vedno prijazni in vedno pripravljeni na pomoč.

Ivan

Zelo korekten odnos, strokovnost, jasna razlaga posamezne storitve.

Izbrani nasveti za boljše zdravje

Pripravljeni na vse

Z zdravstvenimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.

Mobilna aplikacija

Vedno z vami

Vemo, kako pomembno je imeti vse pri roki. Zavarovalne police, uveljavljanje zavarovanj, zdravstvene nasvete ali izvajalce zdravstvenih storitev v vaši bližini.

Prek mobilne aplikacije Triglav Zdravje gre hitreje.